KUVALA NA RADIJATORU, UDALA SE ZBOG JEFTINOG ODELA, A SINA OBOGALJILA: Imala milione, a ubilo je to što je mleko platila malo više
Foto: Library of Congress / Everett / Profimedia

ZVALI JE VEŠTICA SA VOL STRITA

KUVALA NA RADIJATORU, UDALA SE ZBOG JEFTINOG ODELA, A SINA OBOGALJILA: Imala milione, a ubilo je to što je mleko platila malo više

Žena -

Heti Grin je zaslužila mesto među poznatim ličnostima na osnovu čudnog, nesvakidašnjeg ponašanja. Bila je jedna od 20-ak najbogatijih ljudi dvadesetog veka, ali je upamćena kao najveća cicija. Do danas se u Ginisovoj knjizi rekorda pojavljuje kao „najškrtlja osoba na svetu“, a poznata je i po nadimku "Veštica sa Volstrita".

Ova milionerka je ceo život lutala po iznajmljenim stanovima, nije koristila toplu vodu, a hranu je grejala samo na radijatoru. Navodno je jednom čitavu noć tražila zagubljenu poštansku marku koja ne vredi više od par centi.

Heti Grin
foto: Library of Congress / Everett / Profimedia

Mnogi bi pomislili da je teško detinjstvo uticalo na ovakvo škrto ponašanje, ali istina je drugačija. Ona nije rođena u siromašnoj porodici. Njeni roditelji su se bavili lovom na kitove i odlično zarađivali. Već kao devojčica, Grin se zainteresovala za posao i ekonomiju. Sa samo šest godina čitala je knjige i novine o finansijama, sa osam otvorila prvi bankovni račun, a sa trinaest vodila porodične finansije.

Išla je u kvekersku školu, u kojoj se, između ostalog, štedljivost posmatra kao najveća vrlina. Sa 19 godina otišla je u Njujork, gde je novac koji je ponela sa sobom udvostručila na berzi i shvatila da je zarađivanje njen životni poziv. Priče o njenom čudnom ponašanju lako su se širile i ostale upamćene do danas.

Na svom 21. rođendanu odbila je da upali svećice na torti i sutradan ih je prodala na pijaci. Stalno je nosila istu haljinu koju je veoma retko prala, i to ne celu, već samo rub koji se isprlja dok šeta ulicom.

Nije planirala da se udaje, ali sudbina je malo umešala prste. Kada joj je otac umro, nasledila je ozbiljan kapital i privukla je pažnju Edvarda Grina, poslovnog partnera njenog oca. On ju je dugo posmatrao i na kraju odlučio da joj pošalje pismo. Greškom, poslao joj je svoj račun od odela, ali se to ispostavilo kao bolja opcija od ljubavnog pisma. Heti Grin se oduševila time što je odelo bilo jeftino i zaključila da je Edvard ekonomičan, što je najvažnije! Odlučila je da se uda za njega, uz obavezan predbračni ugovor, gde muž ne polaže pravo na njen novac.

Heti Grin
foto: Library of Congress / Everett / Profimedia

Ulagala je novac u vojne kampanje i američke železnice, a bavila se i zelenašenjem. Čak joj se i kancelarija gradonačelnika Njujorka obraćala za kredite. Njen moto je bio: "Uvek treba kupovati jeftino, a prodavati skupo", a imala je i mnogo drugih trikova za štednju.

Heti je bila uvek zauzeta finansijskim poslovima, ali uspela je da pronađe vremena za porodicu. Rodila je sina Neda i ćerku Silviju. Za njih je svaki odlazak u kupovinu bio pravo mučenje. O poslasticama su mogli samo da sanjaju, a sve se svodilo na hleb i ovsenu kašu. Morali su da poštuju majčin princip: "Uštedeti cent, znači zaraditi ga". Heti Grin se razvela od muža kada je saznala da joj krade novac. Nakon što je on umro, obukla je crninu koju nije skidala do kraja. Možda su je baš zbog tog crnog vela prozvali "vešticom sa Volstrita".

Njena škrtost koštala je i njenog sina, koji je jednom prilikom pao sa sanki i povredio nogu. Majka ga je obukla u staru odeću, kako bi lekari pomislili da je beskućnik i tako ga lečili besplatno, iz sažaljenja. Ipak, oni su prepoznali ovu škrtu bogatašicu i odbili da leče dečaka bez naknade. Kako je želela da uštedi, Heti Grin je sina negovala kod kuće, što je dovelo do toga da moraju da mu amputiraju nogu iznad kolena. Čak i tu operaciju nije platila Heti, već njen bivši muž.

Heti Grin je umrla 1916. u 81. godini od srčanog udara. Škrtost joj je zadala i poslednji udarac: saznala je da je platila mleko više nego što je trebalo i to nije mogla da podnese. Sav novac koji je iza nje ostao, potomci su vrlo brzo potrošili.

(Kurir.rs/LepaiSrećna/A.G.)

Bonus video:

03:02

TRAGEDIJA NAD TRAGEDIJAMA, CRNO BEZ IMALO BELA Upravnik lovišta u Ivanjici posle pogibije lovca: Ivanjica je zavijena u crno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track