OVO CVEĆE NIKAKO NEMOJTE POKLANJATI ŽENAMA ZA 8. MART: Veruje se da ima MRAČNU SIMBOLIKU i donosi nesreću, a veoma je popularno
Foto: Profimedia

izbegavajte

OVO CVEĆE NIKAKO NEMOJTE POKLANJATI ŽENAMA ZA 8. MART: Veruje se da ima MRAČNU SIMBOLIKU i donosi nesreću, a veoma je popularno

Žena -

Danas je Dan žena, a muškarci ženama za ovaj dan najčešće poklanjaju cveće. Svaki cvet nosi poruku sa sobom, stoga vodite računa šta želite da poručite dotičnoj osobi kada poklanjate cveće.

Cveće najpre možemo razvrstati prema boji, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cveća, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.

Cveće, Buket Cveća
foto: Profimedia

Bela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i lepote, zelena razumevanja i saosećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti. Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cveća ima svoju simboliku.

verbena, vervain, cvet, cveće, biljke
foto: Profimedia

Ipak, od svih jedna vrsta cveća nema baš lepo značenje, pa bi najbolje bilo da ga damana ne poklanjate, naročito ne za 8. mart.

Cveće za tužne prilike

Cveće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu. Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi.

Begonija
foto: Thinkstock

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

00:09

DIVAN POKLON ZA NAŠU GLUMICU: Jelisaveta Orašanin dobila prelepi buket cveća, svi se pitaju od KOGA JE! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track