POHOVANE TIKVICE KOJE SE BRZO PRAVE: Savršeni lagani obrok za prve prolećne dame, a uz njih možete da jedete i feta sir ili ajvar
Foto: Shutterstock

prijatno

POHOVANE TIKVICE KOJE SE BRZO PRAVE: Savršeni lagani obrok za prve prolećne dame, a uz njih možete da jedete i feta sir ili ajvar

Žena -

Pohovane tikvice, kao lagani obrok koji se brzo pravi su savršeno jelo za toplije, prve prolećne dane.

Pohovane tikvice su odličan izbor obroka kada vreme postaje toplije, jer su lagane i brzo se prave. Zastine su i vrlo aromatične, a uz njih možete da jedete i feta ili sveži sir, ajvar ili čak i meso. Možda ćete želeti da napravite i rolnice od tikvica punjene sirom i spanaćem. A evo i kako da napravite pohovane tikvice.

Sastojci:

  • 2-3 srednje tikvice
  • 2 jajeta
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje višenamenskog brašna
  • Ulje za prženje

Recept za pohovane tikvice

Pripremite tikvice

Da biste napravili pohovane tikvice, dobro operite tikvice i odrežite oba kraja. Zatim narendajte tikvice pomoću rendea. Narendajte sve tikvice na ovaj način. Dodajte im so i promešajte. Ostavite posudu na stranu 15-20 minuta. Na ovaj način će so da izvuče vodu iz tikvica. Dok stoje, promešajte ih 1-2 puta. Posle otprilike 20 minuta primetićete da su tikvice ispustila mnogo vode. Rukama ih dobro iscedite i stavite u drugu činiju.

Tikvice
foto: Shutterstock

Napravite smesu

U posudu sa oceđenim tikvicama dodajte jaja, brašno i prašak za pecivo. Dodajte i mali prstohvat soli. Mešajte da se svi sastojci sjedine. Primetićete da je smesa u ovom trenutku veoma gusta. Ostavite je da odstoji 5-7 minuta pre prženja. U šerpu ili tiganj koji ćete koristiti za prženje tikvica dodajte ulje i zagrejte srednju temperaturu.

Tikvice
foto: Shutterstock

Pržite tikvice

Kada se ulje zagreje, još jednom promešajte smesu i kašikom ubacujte deo po deo smese u ulje. Pržite svaki komad po 2-3 minuta sa svake strane dok dno ne dobije zlatno braon boju i stvori koricu. Pažljivo okrenite na drugu stranu i pržite još 2 minuta. Kada je svaki komad ispržen, prebacite ga na tanjir obložen papirom da se ocedi višak ulja. Servirajte ih tople. Uživajte u pohovanim tikvicama!

(Kurir.rs/Stvar ukusa/T.B.)

Bonus video:

00:38

Raša i Seka komentarišu jelo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track