MANASTIRSKI KOLAČ IDEALAN ZA VREME POSTA: Slatkiš od kog kreće voda na usta, a ukućani će ga obožavati i tražiti JOŠ! (RECEPT)
Foto: Printscreen YT

njam njam

MANASTIRSKI KOLAČ IDEALAN ZA VREME POSTA: Slatkiš od kog kreće voda na usta, a ukućani će ga obožavati i tražiti JOŠ! (RECEPT)

Žena -

Ovo je posni kolač u kojem mogu da uživaju i oni koji poste na vodi. Mekana tekstura i bogat ukus su karakteristike ovog kolača, a najbolje od svega je što se sprema brzo.

Sastojci:

500 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

100 g šećera

200 g seckanih oraha

200 g urmi

200 g suvog grožđa

5 kašika džema od kajsije

1 pomorandža (sok)

1 kašičica cimeta

500 ml mlake vode

4 kašike džema od kajsije

Priprema:

Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe.

Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Dodajte sok od pomorandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.

Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.

(Kurir.rs/BlicŽena/T.J.)

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track