SMRT ZA ŽELUDAC! Kombinacija KAFE sa OVOM NAMIRNICOM može biti KOBNA po vaš organizam, doktori su otkrili u čemu je GREŠKA svih
Foto: Shutterstock

mišljenje lekara

SMRT ZA ŽELUDAC! Kombinacija KAFE sa OVOM NAMIRNICOM može biti KOBNA po vaš organizam, doktori su otkrili u čemu je GREŠKA svih

Žena -

Ispijanje kafe mnogima je omiljeni ritual svakoga jutra. Mnogi doktori su istraživali kako kofein utiče na organizam i oko konzumacije kafe mišljenje im je svima isto.

Veruju da kafa ne može biti štetna ako se konzumira na pravilan način.

Gastroenterologinja i nutricionistkinja, Nuria Dianova, otkrila je uz koje se namirnice kafa nikako ne treba piti. Reč je o alkoholu i čokoladi.

kafa
foto: Privatna Arhiva

"Najgora kombinacija je kafa s čokoladom ili alkoholom", kaže Nuria. Kafa s čokoladom, kao i s alkoholom, opušta donji jednjačni sfinkter, a rezultat je pojava peckanja i refluks sadržaja želuca u jednjak.

"Čak i ako ne ojećate nelagodu, s vremenom bi se mogli javiti znakovi upale jednjaka", upozorila je Dianova.

Rekla je i kako ne preporučuje da se kafa pije na prazan želudac, što većina radi. Kombinacija koju preporučuje je espreso s biftekom.

Espreso, Kafa, Plastična kašičica, plastična kašika
foto: Shutterstock

"Espreso je koncentrisan napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces probave", rekla je. Neko vreme nakon espresa, preporučuje da se popije čaša vode kako bi se nadoknadila tečnost u telu jer je kafa diauretik.

Iako neki doktori kažu da preteran unos kafe ima negativan učinak na zdravlje, prvenstveno na srce jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca, jedna ili dve šoljice dnevno ne bi trebale imati negativan učinak.

(Kurir.rs/Story.hr/J.M.)

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track