KAKO SKINUTI BOJU S PRSTIJU NAKON FARBANJA JAJA? Sve sastojke imate u kuhinji, prirodni su i sa njima nećete OŠTETITI KOŽU
Foto: Profimedia

kuhinjski trik

KAKO SKINUTI BOJU S PRSTIJU NAKON FARBANJA JAJA? Sve sastojke imate u kuhinji, prirodni su i sa njima nećete OŠTETITI KOŽU

Žena -

Farbanje jaja je neizostavna tradicija za Vaskrs. Tradicija je mnogo stara i potiče odavnina, bojenje jaja se prvi put pominju u 12. a u Srbiji u 16. veku tako da boja na jajima ima svoje značenje.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja – zbog čega se jaja za Uskrs farbaju u ovu boju.

Uskrs, ofarbana jaja, jaja, uškršnje jaje, uskršnja jaja, Vaskrs
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

U zavisnosti od običaja u raznim krajevima Srbije ovaj proces počinje na Veliki četvrtak i traje do Velike subote. Ipak, najveći broj vernika farba jaja u petak.

Ukoliko ste to danas uradili, vrlo je verovatno da vam je na rukama ostala boja, ali i na posudama. Postoje tri oprobane tehnike koje daju dobre rezultate.

Operite ruke alkoholnim sirćetom

sirće
foto: Profimedia

Umočite četkicu za zube u sirće, pa njome energično trljajte zaprljana mesta na rukama dok poslednji ostaci boje ne spadnu. Potom ruke operite mlakom vodom i sapunom i obavezno ih namažite hranljivom kremom.

Istrljajte ruke limunom

limun
foto: Shutterstock

Limunska kiselina je nešto blaža od sirćeta, pa će vam verovatno biti potrebno da duže vreme trljate ruke, ali vam zato koža neće stradati.

Operite ruke sodom bikarbonom

soda bikarbona, med
foto: Profimedia

Pokvasite ruke, a potom na njih nanesete sodu bikarbonu i opet energično trljate dokle god ostaci boje ne spadnu. Zatim ispreite ruke i dobro ih namažite hidrantnom kremom.

Ukoliko i nakon pranja ostane boje na rukama, ne brinite se. Boja će se skidati svakim narednim pranjem ruku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Ovako izgleda kad Goga Sekulic farba jaja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track