SVAKI DRUGI MUŠKARAC TVRDI DA IM KONDOM NE ODGOVARA: Šta se dešava kad uzmete pogrešnu veličinu i koliko je kontracepcija uspešna
Foto: Shutterstock, Ilustracija

možda niste znali

SVAKI DRUGI MUŠKARAC TVRDI DA IM KONDOM NE ODGOVARA: Šta se dešava kad uzmete pogrešnu veličinu i koliko je kontracepcija uspešna

Žena -

Kondom je napravljen od specijalnih materijala koji pomažu u sprečavanju direktnog kontakta sa genitalijama.

kondom, zaštita
foto: Profimedia

Predstavlja osnovnu zaštitu u prevenciji polno prenosivih bolesti. Istraživanja pokazuju da su kondomi u 98 odsto slučajeva efikasni u sprečavanju trudnoće, ako se pravilno koriste. Ipak, kondomi ne štite efikasno od bolesti kao što su herpes i genitalne bradavice.

One se obično šire direktnim kontaktom sa kožom u predelu genitalija, kao što su usne i skrotum.

Na tržištu postoji mnogo brendova kondoma, svaki sa različitim vrstama i veličinama. Kondomi su obično napravljeni od lateksa, ali ponekad su napravljeni od poliuretana ili drugih materijala.

Ilustracija, Kontracepcija
foto: Profimedia

Oni se smatraju medicinskim preparatima, tako da moraju da ispunjavaju standarde organizacija za procenu kao što je Međunarodna organizacija za standardizaciju - ISO.

Prema ISO standardima, kondomi moraju da prođu niz testova, kako bi se osiguralo da se ne probuše ili pokidaju.

Svaki drugi muškarac tvrdi da im je kondom mali

Takođe postoje standardi za debljinu i rok trajanja. Ipak, najčešći problem sa upotrebom prezervativa je pogrešna veličina. Oko 50 odsto muškaraca veruje da kondom koji koriste, nije prikladan za veličinu njihovog polnog organa.

Nedavno istraživanje je pokazalo da oko trećine ispitanih smatra da su prezervativi pretesni, a neki misle da su predugački, prekratki ili preširoki. Pucanje kondoma je takođe povezano sa veličinom, a to su ujedno i glavni problemi sa kojima se muškarci susreću pri upotrebi.

partneri, intimni odnos, par u krevetu, krevet, ljubav, seks
foto: Shutterstock

Ostali problemi se odnose na neprijatan osećaj tokom nošenja.

Istraživanja pokazuju da ako muškarci ne izaberu pravu veličinu kondoma, nivo zaštite se znatno smanjuje.

Ako koristite kondom veći od veličine vašeg polnog organa, postoji rizik da će prezervativ spasti tokom odnosa, a rizik od pucanja se povećava kada koristite veličinu manju od veličine vašeg polnog organa.

(Kurir.rs/Mondo/I.M.)

Bonus video:

04:22

ĆUTE I TRPE! PREKO 20 % ŽENA OSEĆA BOL TOKOM SEKSUALNOG ODNOSA! Retko kad doživljavaju orgazam EVO KOJI SU NAJČEŠĆI RAZLOZI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track