Za zdrav doručak je potrebno samo nekoliko minuta i tih nekoliko minuta će zaista promeniti tok vašeg dana. Ako nemate vremena da jedete pre izlaska iz kuće, postoji puno ideja za zdrav doručak koji se može pojesti na poslu ili čak na putu do posla.

Kajgana sa spanaćem i intergralnim tostom

Umutite 2 jaja i 4 kašike polu-obranog mleka (i ukoliko volite dodajte 1 prstohvat crnog bibera) i ispecite kao kajganu na malo ulja. Poslužite jaja na 2 kriške integralnog tosta sa šakom (oko 40g) spanaća. Po ukusu, možete ih posuti i sa malo mladog luka. Spanać možete sitno da iseckate i da dodate jajima pre pečenja.

Ukoliko ne stižete da pojedete kod kuće, ovaj zdrav doručak možete da napravite i kao sendvič i ponesete na posao.

Sendvič sa ćuretinom ili lososom

Integralnu kiflu presecite na pola. Premažite jednu polovinu sa nemasnim krem sirom. Preko ovog namaza stavite parče ćurećih prsa ili dimljenog lososa i preko njega iscedite malo limuna. Prekrijte zelenom salatom i/ili paradajzom i preklopite drugom polovinom kifle.

Makarone sa tunjevinom

profimedia0228442540-1.jpg
Profimedia 

Skuvajte 100g (integralnih) makarona. Jednu manju konzervu tunjevine u maslinovom ulju izvadite u činiju (neoceđenu, sa uljem) i usitnite viljuškom, dodajte jedan isečeni mladi luk, naseckajte nekoliko maslina, kiselih krastavaca i čeri paradajza. Gotove makarone procedite i spojite sa smesom od tunjevine. Ove makarone mogu da se jedu tople i hladne, sa dodatkom još povrća po ukusu.

Ukoliko niste ljubitelj tunjevine, možete da je zamenite piletinom ili makarone jedete bez mesa, samo sa povrćem uz dodatak kuvanog jajeta, mocarele ili feta sira iseckanog na kockice.

Sezonska salata

Povrće po izboru (npr. 1 šargarepa, 3 rotkvice, 4-5 listova zelene salate, 1 mladi luk) dobro operite i seckajte. Pomešajte u staklenoj posudi sa poklopcem povrće, dodajte 1-2 kašike semenki lana, začinite sokom od pola limuna i malo soli. Posudu poklopite i salata je spremna za nošenje na posao i idealan zdrav dorucak. Uz salatu pojedite parče dvopeka ili integralnog hleba.

zelena-salata-ishrana-salata.jpg
Thinkstock 

Od povrća, zavisno od ukusa i sezone, možete da stavite i paradajz, spanać, krastavac, čak i neko voće, npr. jabuku, krušku, lubenicu, dinju, grožđe, kao i kockice sira. Ja volim kada je šarena! Salata može da se pripremi i uveče i ostavi u frižideru.

Musli sa jogurtom ili mlekom

dorucak-zena-musli.jpg
Profimedia 

Kupovni musli je pun šećera, pa je bolje da žitarice sami iskombinujete. Kupite po 100 g ovsenih, ječmenih i raženih pahuljica i 200g mlevenog lana (bogato je omega-3 masnim kiselinama i dobro je za probavu, možete po 1-2 kašičice da dodate u svaki doručak). Pomešajte sve u jednoj tegli. Ova količina biće dovoljna za 4-5 doručka. U tanjir sipajte žitarice, pomešajte sa jogurtom ili mlekom i sačekajte 15 minuta. Pojedite sa jednom bananom ili šakom jadogičastog voća. U musli možete da dodate i suvo grožđe, lešnike, orahe…

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

05:56
ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI Izvor: Kurir televizija