U današnjem vremenu kada je život znatno brži u odnosu na onaj pre nekoliko decenija i vekova, brzo pripremanje obroka često je nužnost, pa su supe iz kesica koje su gotove za 5 minuta postale vrlo popularne. Međutim, postavlja se pitanje koliko su one zdrave.

supa rezanci
Foto: Shutterstock

Prepune soli

Dok su naše bake temeljno spremale pravu domaću supu, danas se više oslanjamo na jednostavne recepte koji nam štede vreme. Zato je supa iz kesice idealan izbor i kad smo bolesni. Supa iz kesice je popularna jer je brzo gotova i donekle ukusna, ali jedan tanjir može da sadrži 800 do 1000 mgnatrijuma, što može dovesti do natečenosti i zadržavanja tečnosti koja vrši veliki pritisak na telo.

Pored visoke koncentracije soli, problem su i rezanci od belog brašna. To znači da ovom supom unosite dosta ugljenih hidrata, ali najveći problem su ozloglašene transmasti, odnosno hidrogenizovane biljne masti i pojačivači ukusa.

supa.jpg
Foto: Profimedia

Supa iz kesice prolazi kroz nekoliko hemijskih procesa da bi zadržala ukus i testuru. U tom procesu se gubi nutritivna vrednost, a dodaju se masti i šećeri. Procesirana hrana se najčešće dovodi u vezu sa bolestima srca i visokim pritiskom.

Za razliku čestog konzumiranja, koje je može biti štetno, umereno konzumiranje nije opasno, pa se ove supe čak preporučuju osobama sa prehladom, povišenom telesnom temperaturom, dijarejom i povraćanjem pošto predstavljaju dobre izvore tečnosti kojima se nadoknađuju izgubljeni elektroliti. Međutim, uvek je bolje jesti domaću supu bogatu svežim povrćem i probranim mesom.

stockphotosickyoungwomaneatingsouptocureflucloseup1537447109.jpg
Foto: Shutterstock

Hrana s visokom koncentracijom šećera, masnoće i soli ubrzava starenje jer oštećuje ćelije i stresna je za organizam, a pošto je uzrok brzog fizičkog starenja, podstiče i upalne procese u telu.

Žene u većoj opasnost od metaboličkog sindroma

Jedno istraživanje je otkrilo da žene koje konzumiraju veće količine supa iz kesica imaju veći rizik od metaboličkog sindroma u odnosu na one koje ih jedu retko.

Metabolički sindrom je „novo“ oboljenje čiji je osnovni simptom gojaznost u predelu stomaka. Za dijagnozu je neophodno merenje obima struka dopunjeno biološkim analizama. Preveliki obim struka, zajedno sa određenim anomalijama krvi, povećava opasnost od dijabetesa ili infarkta.

zena-sa-masnocom-na-stomaku-i-oko-sturka-shutterstock-1648368352.jpg
Foto: Shutterstock

Takođe, iznenađuje činjenica da mnogo natrijuma ima u sosevima, marinadama, žitnim pahuljicama, vegetarijanskim burgerima, smrznutom povrću i pilećim prsima.

Među namirnice koje podstiču starenje spadaju pica, supa iz kesice, kolači, a hrana koja podmlađuje obuhvata voće,povrće, mleko, orašaste plodove i ribu.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna! Izvor: kurir televizija