Slušaj vest

Umesto klasične zaprške može se uzeti deo povrća ili mahunarki iz jela koje želimo ugustiti, propasirati ga i vratiti ga nazad u šerpu. Ova metoda je pogodna za pripremu variva od pasulja. Na primer, krompir, šargarepa, pirinač, ječam ili zobene pahuljice mogu da učine jelo gušćim i obogate ga vlaknima, tako što se narendaju i dodaju u jelo prilikom kuvanja.

screenshot-7.jpg
Grašak Foto: Printscreen/Bakina Kuhinja

Grašak je sjajan izbor za ovakva jela. Iako ste ga možda kao dete izbegavali, grašak je izuzetno zdrav. Bogat je vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima. Jedna šolja kuvanog graška sadrži 8,5 grama proteina i 9 grama vlakana, što vam pomaže da se osećate siti.

Grašak je dobar antioksidant, pomaže u jačanju mišića i zdravlju kostiju i u kontroli apetita i težine. Takođe, bogat je vlaknima koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, što je korisno, naročito za osobe sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, grašak podržava zdravlje srca i krvnih sudova, smanjuje upalu, reguliše krvni pritisak i poboljšava nivo lipida u serumu. Takođe je dobar za probavu jer vlakna podstiču rast zdravih bakterija u crevima.

Ukratko, grašak je hranljiv, ukusan i koristan dodatak svakom jelovniku.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Pečeni praziluk sa parmezanom: 

Praziluk pečen sa parmezanom Izvor: Instagram/camillechamignon