Slušaj vest

Vaskršnji post je počeo, a mnogi su u potrazi za zdravim doručkom koji će ih držati sitim. Ako tražite zdrav, ukusan i lagan doručak bez trunke ulja, ova posna pita sa domaćim korama i sočnim filom od pečuraka pravi je izbor! Iako priprema zahteva malo više vremena, svaki zalogaj biće vredan truda. Sve je po bakinom receptu, a garantujemo da niko neće primetiti da nedostaje ulje.

Vreme pripreme: 1 h 45 min – 2 h

Sastojci:

Za kore:

profimedia-0962082477.jpg
Testo se pravi od 3 sastojka Foto: Jesus Carpio / Alamy / Profimedia

✔ 2 šolje brašna
✔ 1/2 šolje tople vode (dodati po potrebi)
✔ Prstohvat soli

Za fil:

sampinjoni.jpg
Biće vam potrebno 250 g šampinjona Foto: Profimedia

✔ 250 g šampinjona
✔ 1 mala glavica crnog luka
✔ 250 ml mlevenog paradajza
✔ So, biber, suvi začin – po ukusu
✔ Origano, mirođija – po ukusu
✔ Voda za premazivanje kora

Priprema domaćih kora

profimedia-0327885660.jpg
kore pecite u rerni 3 do 5 minuta Foto: Dragomir Radovanovic / Alamy / Profimedia

Pomešajte brašno i so, pa postepeno dodajte vodu dok ne dobijete glatko testo. Mesite ga 5–10 minuta, zatim prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Nakon toga, podelite testo na manje delove i razvucite tanke kore, posipajući ih brašnom.

Kore pecite u rerni na 200°C, 3–5 minuta po komadu, dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da ih ne prepečete!

Priprema fila

Sitno iseckajte crni luk i šampinjone.
Na umerenoj temperaturi dinstajte mleveni paradajz. Kada se zagreje, dodajte luk i pečurke, pa kuvajte dok fil ne postane gust.
Začinite po ukusu i ostavite da se prohladi.

Filovanje i pečenje

369191_20241203-10-39-26pita-sa-mesom-bez-klasicnog-razvlacenja-testa--dva-nova-trika-koja-morate-proba_ls.jpg
Svaku koru premažite vodom Foto: Printscreen YouTube

Svaku koru premažite vodom pomešanom sa paradajzom i pospite filom. Pažljivo ih urolajte.
Složite pitu u pleh i pecite na 200°C oko 30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava.
Čim je izvadite iz rerne, pokrijte vlažnom krpom kako bi ostala mekana.

Prijtano!

(Kurir.rs/I.M.)

 Bonus video: Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: TikTok/thecollegechefs