Slušaj vest

Farbanje jaja za Uskrsje omiljena tradicija u mnogim domovima, ali često se dešava da jaja puknu tokom kuvanja, što može pokvariti savršen izgled praznične korpe.

Da biste izbegli ovu neprijatnost, donosimo vam nekoliko proverenih trikova koji će osigurati da vaša jaja ostanu cela i lepo ofarbana.

1. Birajte sveža, ali ne previše sveža jaja
Iako se može činiti da su sveža jaja najbolja, zapravo je idealno koristiti jaja stara između 7 i 10 dana. S vremenom se membrana jajeta malo odvaja od ljuske, što smanjuje mogućnost pucanja prilikom kuvanja.

shutterstock-2273672543.jpg
Uskršnja jaja Foto: Shutterstock

2. Neka jaja budu sobne temperature
Jedan od glavnih razloga pucanja jaja je nagla promena temperature. Ako hladna jaja direktno stavite u vruću vodu, šok može izazvati pucanje ljuske. Zato ih izvadite iz frižidera najmanje sat vremena pre kuvanja kako bi postigla sobnu temperaturu.

3. Dodajte so ili sirće
Dodavanje kašike soli ili sirćeta u vodu pomaže u jačanju ljuske i sprečava širenje sadržaja jajeta ako dođe do sitnog pucanja. Sirće takođe pomaže da boja bolje prianja na jaje.

profimedia0351096766.jpg
Sirće Foto: Profimedia

4. Postepeno zagrevajte vodu
Umesto da jaja odmah uronite u kipuću vodu, stavite ih u hladnu vodu i polako ih zagrevajte na srednjoj temperaturi. Tako će se temperatura ravnomerno podizati i ljuska neće popucati.

5. Dodajte malo ulja
Jedan manje poznat trik jeste dodavanje nekoliko kapi ulja u vodu. Ulje pomaže u jačanju ljuske i smanjuje trenje između jaja tokom kuvanja, što dodatno sprečava pucanje.

6. Kuvajte na umerenoj temperaturi
Jaka vatra i previše mešanja mogu uzrokovati udaranje jaja jedno o drugo, što povećava rizik od pucanja. Idealno je kuvati ih na tihoj vatri 10-12 minuta, bez naglog ključanja.

profimedia-0416465317.jpg
Kuvanje na umerenoj temperaturi Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Profimedia

7. Prohladite jaja postepeno
Nakon kuvanja, nemojte ih odmah stavljati u hladnu vodu jer i to može izazvati pucanje usled nagle promene temperature. Umesto toga, ostavite ih u vodi u kojoj su se kuvala još nekoliko minuta, a zatim ih prebacite u mlaku vodu.

Primenom ovih saveta, vaša uskršnja jaja biće savršeno ofarbana, bez pukotina i neprijatnih iznenađenja.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

 VIDEO: Farbanje jaja voskom: 

Šaranje jaja voskom Izvor: TikTok/the.herbarium