Ne treba vam veštačka boja da ofarbate jaja: Tri stara trika koristile su i naše bake, a garantuju uspeh
Miris sirćeta i kuvanih jaja mnogima je prva asocijacija na pripreme za Uskrs. Farbanje jaja je vekovna tradicija koja simbolizuje ponovno rađanje i dolazak proleća, a svoje korene vuče još iz predhrišćanskog perioda.
Dok su nekada dominirale tehnike poput farbanja ljuskama crnog luka, danas su nam dostupne i veštačke boje. Ipak, sve više ljudi se vraća prirodi, otkrivajući čaroliju stvaranja unikatnih uskršnjih jaja pomoću sastojaka koje već imaju u kuhinji.
Prirodno farbanje nije samo zdravije i bezbednije za okolinu, već donosi i dozu uzbuđenja, a rezultat su nežne boje i neponovljivi uzorci.
Kako prirodno ofarbati uskršnja jaja?
Pre nego što zaronite u svet prirodnog farbanja, važno je pravilno pripremiti jaja kako bi bolje upila boju. Bela jaja daju svetlije i živopisnije tonove, dok smeđa rezultiraju dubljim, zemljanim nijansama. Ljusku nežno prebrišite krpicom natopljenom belim alkoholnim sirćetom – to će ukloniti masnoće i omogućiti bolji prijem boje.
Prirodne boje su nepredvidive, i baš u tome je njihova lepota. Svako jaje biće unikatno – sa pegicama, mrljama ili neravnomernim tonovima koji im daju rustičan izgled. Kada se jaja potpuno osuše, premažite ih jestivim uljem i obrišite papirnim ubrusom za dodatni sjaj.
Za postizanje intenzivne ljubičaste ili ljubičasto-smeđe boje sa sjajnim efektom – probajte farbanje crnim vinom:
- Sirova jaja stavite u šerpu i prelijte crnim vinom (da budu potpuno prekrivena).
- Kad vino provri, smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta.
- Za jaču boju i sjaj, ostavite jaja da se ohlade u vinu – najbolje preko noći u frižideru.
- Izvadite ih pažljivo i ostavite da se osuše na vazduhu.
Farbanje jaja ljuskama crnog luka
Ova tehnika važi za najpoznatiju prirodnu metodu farbanja jaja:
- Koristite suve ljuske žutog luka (za zlatno-narandžaste tonove) ili crvenog luka (za crvenkasto-smeđu nijansu).
- Jaja i ljuske stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 30 do 60 minuta – u zavisnosti od željene boje.
- Za uzorke: Prislonite list peršuna ili deteline na sirovo jaje, zamotajte u staru čarapu/gazu, zavežite i kuvajte s lukom. Posle kuvanja pažljivo uklonite čarapu i listić.
Farbanje jaja hibiskusom
Čaj od hibiskusa daje neobične rezultate – od nežno sivih do plavičastih tonova sa sitnim pegicama:
- Na 7–8 dl vode ide oko 100 g sušenih cvetova hibiskusa ili nekoliko kesica čaja.
- Skuvajte jak čaj, ohladite i procedite.
- Dodajte kašiku sirćeta na svaku šolju čaja.
- U ohlađen napitak potopite već kuvana jaja i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.
Bonus video: Tehnika za šaranje jaja voskom