Slušaj vest

Svinjska kolenica u pivu oboriće vas s nogu svojim sočnim mesom i hrskavom koricom. Savršena je za vaskršnji ručak, a uz pečeni krompir i paradajz salatu ugođaj će biti potpun. Evo recept kako da je spremite, a za ovaj delikates neće vam biti potrebno mnogo novca. 

svinjska kolenica  profimedia-0014115692.jpg
svinjska kolenica Foto: Vlastislav Macháček / Ifood SM / Profimedia

Sastojci:

  • 4 svinjske kolenice
  • 2 šargarepe
  • 1 peršun
  • komad celera
  • komad praziluka
  • 300 ml tamnog piva
  • 4 čena belog luka
  • kašika slatke paprike
  • kašika majorana
  • kašika mlevenog kima
  • pola kašičice mlevenog bibera
  • 10 zrna bibera
  • 5 zrna aleve paprike
  • 3 lovorova lista
  • so, po ukusu
svinjska kolenica  profimedia-0967352505.jpg
svinjska kolenica Foto: Zoonar/Anton Dobrea, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Priprema:

Oprane kolenice stavite u lonac naliven vodom pa dodajte dodajte biber u zrnu, lovorov list i alevu papriku. Kuvajte 2 sata, ali nakon prvog sata potrebno je da dodateočišćenu šargarepu, peršun, celer i beli deo praziluka, pa posolite.Nakon proteklih 2 sata, izvadite kolenice i ostavite ih da se ohlade.

Zatim je potrebno da pripremite marinadu od piva, majorana, belog luka, mlevene paprike, kima, bibera i soli po želji. Nakon što su se kolenice ohladile, položite ih u marinadu pa prelijte meso sa svih strana. Ostavite kolenicu u marinadi oko 1 sat vremena, ali je za to vreme potrebno da je povremeno promućkate da biste marinadom osvežili meso. 

Kolenice položite u vatrostalnu posudu, prelijte ih ostatkom marinade pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C narednih 1 sat vremena. Marinadom takođe prelivajte meso i dok se peče, ne više od tri do četiri puta. Kao prilog možete dodati pečeni krompir i paradajz salatu. 

Bonus video: Recept za sendvič kolač sa kokos filom

Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Instagram/ 1tekkurabiy