Slušaj vest

Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali vrh odvoda sudopere je jedno od najprljavijih mesta u kuhinji. Sakuplja ostatke hrane, masnoću i nevidljivi biofilm koji, ako se ne čisti redovno, može izazvati neprijatne mirise, pa čak i usporiti protok vode kroz odvod.

Pošto je svakodnevno u kontaktu sa prljavom vodom i ostacima tanjira, rešetka u sudoperi brzo postaje idealno mesto za razvoj bakterija. Uprkos tome, ljudi ga često samo isprazne i vrate nazad, ne razmišljajući o tome koliko je prljavštine zarobljeno unutra, piše Real Simple.

Metode za čišćenje
Stručnjaci za čišćenje su podelili svoje najefikasnije metode za temeljno čišćenjeove često zanemarene kuhinjske površine, koje su jednostavne i lake za implementaciju kod kuće.

Soda bikarbona i topla voda
Ako u kuhinji imate sodu bikarbonu, ovo je jednostavan i prirodan metod. Stavite rešetku u posudu i obilno ga pospite sodom bikarbonom. Zatim sipajte vrelu vodu tako da je potpuno pokrije. Ostavite da odstoji deset do 15 minuta, soda bikarbona će omekšati nakupljenu prljavštinu i masnoću. Nakon toga, operite ga deterdžentom i dobro izribajte starom četkicom za zube.

profimedia0090027278.jpg
Soda bikarbona i voda Foto: Profimedia

Sredstvo za čišćenje
Ako je cediljka posebno prljava ili ima neprijatan miris, preporučuje se upotreba proverenog sredstva za čišćenje koje sadrži oksalnu kiselinu, koja deluje na tvrdokorne naslage i promene boje izazvane hranom, za razliku od običnih sapuna. Možete napraviti i pastu od deterdženta i vode, naneti je na cediljku, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim je dobro četkati.

Pranje u mašini za pranje sudova
Ako vaša rešetka nema gumene delove, možete ga prati i u mašini za pranje sudova, idealno na gornjoj polici. Ova metoda je praktična i jednostavna, ali nije dovoljna za dubinsko čišćenje, posebno ako se prljavština nakupila u pukotinama i ivicama. Stručnjaci savetuju da koristite ovu metodu povremeno, zajedno sa ručnim čišćenjem za najbolje rezultate.

profimedia0224113273.jpg
Pranje u mašini za sudove Foto: Profimedia

Sirćetni sprej za redovno održavanje
Stručnjaci preporučuju nedeljno čišćenje sprejom od belog sirćeta, a jednom mesečno temeljno čišćenje pastom od sode bikarbone i tri odsto vodonik-peroksida. Ova kombinacija prirodno dezinfikuje i uklanja mirise bez oštećenja materijala.

Između ovih temeljnih pranja, dobro je ispirati rešetku sa malo vruće vode najmanje 30 sekundi nakon svakog pranja posuđa. Ovo će ukloniti ostatke hrane pre nego što se zalepe i stvrdne, što će znatno olakšati održavanje.

(Kurir.rs/net.hr)

 VIDEO: Kako da otpušite odvod na sudoperi: 

Kako da otpušite odvod na sudoperi  Izvor: Instagram/carolina.mccauley