Slušaj vest

Svi su već spremni za prvomajske praznike koje će već tradicionalno provesti na izletištima u prirodi. Ako niste avanturstički tip, a želite da uživate u Uranku i roštiljanju, veoma je važno da prethodno savladate neke stvari. 

Veoma je bitno da znate kako da pravilno raspalite roštilj. Potrebno vam je nekoliko sitnica, pa ih obezbedite pre nego što krenete na put.

profimedia0387672757.jpg
Kako da pravilno raspalite roštilj Foto: Arne Trautmann / Panthermedia / Profimedia

Uzmite stare novine zgužvajte ih u loptice i postavite unutar roštilja. Zatim na novine stavite tanke i suve grane koje će biti osnova za potpalu. Zapalite novine i pustite da se vatra razgori. Trudite se da ne ugušite vatru i obezbedite dovoljno kiseonika kako se vatra ne bi ugasila. Kada se novine i drva razgore, preko njih prospite malo uglja i pomoću kartona raspalite roštilj.

Povremenim duvanjem i mahanjem kartona obezbedićete dovoljnu količinu kiseonika i vatra će biti jaka i dugotrajna. Kada se plamen smanji i kada ugalj postane užaren, tada je vreme da stavite rešetku i da počnete sa pečenjem vašeg mesa.

(Kurir.rs/M.J)

Prvomajski uranak Izvor: Kurir/Petar Aleksić