Slušaj vest

Pita bez kora sa sirom je pravi hit za sve koji vole jednostavna, ali ukusna jela koja ne zahtevaju puno truda. Ovaj recept je idealan za one koji nemaju mnogo vremena, ali žele da uživaju u nečemu sočnom i punom ukusa.

Sa samo nekoliko sastojaka, možete pripremiti ovu mekanu i bogatu pitu koja će nestati sa stola za tili čas. Savršena za doručak, užinu, ili kao brzi obrok, pita bez kora je jednostavan, a opet fantastičan izbor za svaki dan.

Sastojci:

- 300 g kisele pavlake
- 2 jaja
- 200 g kisele vode
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g sira (najbolje je koristiti kravlji, ali može i neki drugi po vašem izboru)
- 100 ml ulja
- So po ukusu

profimedia-0928037237.jpg
Pita sa sirom bez kora Foto: Andrey Khokhlov / Alamy / Profimedia

Priprema:

Za početak, u velikoj posudi dobro umutite jaja sa kiselom pavlakom, a zatim dodajte kisele vode i ulje. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. U drugoj posudi, pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim ih postepeno dodajte u smesu, uz stalno mešanje. Kada se svi sastojci sjedine, dodajte izmrvljen sir i so po ukusu. Dobro promešajte da se sir ravnomerno rasporedi u smesi.

Smesu izlijte u podmazan pleh, veličine otprilike 20x30 cm, i poravnajte je. Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Proverite da li je pita gotova tako što ćete zabosti čačkalicu – ako izađe suva, pita je pečena.

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete na porcije.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

 VIDEO: Grčka pita sa sirom i spanaćem

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood