Presolili ste hranu? Donosimo 5 bakinih trikova koji će vam spasiti ručak!
Ne kaže se bezveze da treba imati ruku za dodavanje soliu hranu, jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuvar može pritom da pogreši, odnosno presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo. Dobra vest je da ima spasa donosimo pet saveta koji mogu da pomognu u takvoj situaciji.
Dodajte krompir u hranu
Bakinim savetimauvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su delotvorni, a baka bi vam odmah rekla da oljuštite i isečete krompir na kocke i prokuvate u hrani, pa kad bude do kraja kuvan, izvadite. Odlično funkcioniše za preslane čorbe ili variva, odnosno sva jela sa dosta tečnosti.
Klin klinom ili so - šećerom
Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašiku stavite malo šećera i pustite da se otapa u čorbi ili sosu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja, ili da vam kašika šećera ne upadne u sos, jer to neće popraviti, nego pokvariti ukus.
Kora hleba
Treće rešenje koricu odstajalog hleba potopite u sos na nekoliko minuta da upije višak soli.
Isperite vodom
Ovo rešenje je najdelotvornije za meso i povrće kuvano na pari. Stavite ih u tiganj i tuširajte vodom dok ne isperete so. Potom ocedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti preslanog ukusa.
Malo pavlake ili voće
Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodajte malo pavlake ili voća kako biste dodali ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili višak soli.
(Kurir.rs/Informer)
VIDEO: Pravilno kuvanje turske kafe: