Slušaj vest

Ne kaže se bezveze da treba imati ruku za dodavanje soliu hranu, jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuvar može pritom da pogreši, odnosno presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo. Dobra vest je da ima spasa donosimo pet saveta koji mogu da pomognu u takvoj situaciji.

slavska trpeza shutterstock_2471690187.jpg
Presoljena hrana se može spasiti Foto: Shutterstock

Dodajte krompir u hranu

Bakinim savetimauvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su delotvorni, a baka bi vam odmah rekla da oljuštite i isečete krompir na kocke i prokuvate u hrani, pa kad bude do kraja kuvan, izvadite. Odlično funkcioniše za preslane čorbe ili variva, odnosno sva jela sa dosta tečnosti.

Klin klinom ili so - šećerom
Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašiku stavite malo šećera i pustite da se otapa u čorbi ili sosu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja, ili da vam kašika šećera ne upadne u sos, jer to neće popraviti, nego pokvariti ukus.

Kora hleba
Treće rešenje koricu odstajalog hleba potopite u sos na nekoliko minuta da upije višak soli.

domaci-hleb-sa-pivom-shutterstock-1864014229.jpg
Korica bajatog hleba upiće so Foto: Shutterstock

Isperite vodom
Ovo rešenje je najdelotvornije za meso i povrće kuvano na pari. Stavite ih u tiganj i tuširajte vodom dok ne isperete so. Potom ocedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti preslanog ukusa.

Malo pavlake ili voće
Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodajte malo pavlake ili voća kako biste dodali ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili višak soli.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Pravilno kuvanje turske kafe: 

Pravilno kuvanje turske kafe Izvor: Reddit/sinjiOnO