Brzo se pravi, kremasta je i osvežavajuća: Torta od jagoda - idealana poslastica za tople dane!
Napravite lagan voćni kolač bez trunke šećera, savršen za leto, dijetu ili kad želite desert bez griže savesti. Sveži sir, jogurt i mirisne jagode stvaraju osvežavajuću, kremastu kombinaciju koja osvaja na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za podlogu:
300 g keksa
100 ml kokosovog ulja
100–130 ml mleka (dodavati po potrebi)
Za fil:
350 g svežeg sira
200 g jogurta
1 kašika stevije (ili po ukusu)
Malo vanile
Kora jednog limuna
15 g instant želatina
50 ml mlake vode
Za dekoraciju:
350 g jagoda
Priprema:
1. Sameljite keksiće u blenderu ili ih usitnite oklagijom. Dodajte kokosovo ulje i postepeno mleko – mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite podlogu u kalup obložen papirom za pečenje i stavite u frižider da se stegne.
2. U činiji sjedinite sveži sir, jogurt, steviju, vanilu i koru limuna. U drugoj činiji pomešajte želatin s mlakom vodom, ostavite da nabubri 5 minuta, pa lagano zagrejte dok se ne rastvori (ne sme da provri).
3. Umutite želatin u sirnu smesu. Izlijte fil preko ohlađene podloge i ravnomerno rasporedite. Jagode isecite na polovine ili četvrtine i poređajte po vrhu. Možete pre izlivanja fila dodati i jagode po obodu kalupa preko keksa za još lepši izgled i presek.
Stavite kolač u frižider da se stegne najmanje 4 sata, idealno preko noći.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
VIDEO: Palačinke sa jagodama: