Slušaj vest

 Svaka domaćica se trudi da skuva što ukusniji ručak. Pasulj, grašak, supe, čorbe, razni sosovi, često treba da se zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s hladnom vodom.

Dodavanje brašna radi zgušnjavanja jelaje najbrža varijanta, ali nije baš zdrava, jer unosite dodatne kalorije bez potrebe. Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući.

profimedia-0888669620.jpg
Krompir kao zaprška Foto: Luis Echeverri / Alamy / Profimedia

Skuvajte krompir (1-2 komada) i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u čorbu ili sos i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa nećete značajno promeniti ukus sosa ili čorbe, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.

Stavite krompirov skrob

Ako imate problem sa glutenom, koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se ne zgusne.

(Kurir.rs/Najžena)

 VIDEO: Zapečena boranija sa slaninom

Zapečena boranija sa slaninom Izvor: Milica Radović