Slušaj vest

Đuveč nije samo jelo – to je vreme kada se sve uspori, kada cela kuća miriše na pečeni paradajz, papriku i meso koje se samo raspada pod viljuškom.

U đuveču ima i povrća i mesa. U nastavku sledi stari, provereni recept za klasični đuveč iz rerne, kakav su pravile naše bake – i koji svi obožavaju.

Sastojci (za 4–6 osoba):
500 g svinjetine ili piletine (može i mešano meso)
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepa
1 crvena paprika
1 zelena paprika
2 srednja paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza)
200 g pirinča
2 kašike paradajz pirea
1 čaša supe ili vode
ulje
so, biber, suvi začin, mlevena paprika
peršun, svež ili sušen
po želji: tikvica, patlidžan ili grašak

socni-djuvec-s-karfiolom-i-krompirom.jpg
Đuveč Foto: Shutterstock

Priprema:
1. Meso isecite na kockice, posolite i pobiberite. U dubljem tiganju ga propržite na malo ulja dok ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite ga sastrane.

2. U istoj masnoći propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte šargarepu na kolutove i paprike na trakice. Dinstajte dok povrće ne omekša. Vratite meso u tiganj, dodajte paradajz (svež ili iz konzerve), paradajz pire, začine i nalijte čašom supe ili vode. Krčkajte 10 minuta.

3. U međuvremenu, isperite pirinač i dodajte ga u smesu, promešajte sve i sipajte u podmazan vatrostalni sud ili keramičku posudu. Po želji ubacite još povrća (grašak, tikvicu, patlidžan). Pokrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

4. Nakon toga skinite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 10–15 minuta da dobije rumenu koricu.

5. Pre služenja, pospite svežim peršunom i ostavite 10 minuta da "odmori".

(Kurir.rs/Ona.rs)

 VIDEO: Kako se sprema đuveč?

Kako se sprema đuveč? Izvor: Kurir televizija