Slušaj vest

Trešnje su jedno od najomiljenijih letnjih voća – slatke, sočne i osvežavajuće. Međutim, mnogima se bar jednom dogodilo da u sred zalogaja primete nepozvanog gosta – malog, belog crva. I dok većina odmah baci voćku i sa gnušanjem pomisli da je možda već pojela „deo problema“, postavlja se pitanje: šta se zapravo događa ako pojedete trešnju sa crvom?

Nema razloga za paniku

Dobra vest je da – ništa strašno neće dogoditi. Crvi koji se mogu naći u trešnjama najčešće su larve voćne mušice (Rhagoletis cerasi), koja polaže jaja u plodove. Ovi sićušni organizmi nisu štetni za ljudsko zdravlje. Čak i ako slučajno pojedete crva, vaš organizam će ga svariti kao i bilo koju drugu proteinsku materiju.

visnje-shutterstock-1631388568.jpg
Foto: Shutterstock

Nećete se otrovati

Za razliku od nekih drugih zagađivača hrane, crvi iz trešanja nisu otrovni, ne prenose bolesti i ne stvaraju toksine. Dakle, čak i ako pojedete trešnju sa crvom, nećete se otrovati niti ćete imati ozbiljne posledice po zdravlje. U najgorem slučaju, može doći do blage nelagodnosti u stomaku, i to samo kod osoba sa osetljivim digestivnim sistemom – ali i to je retko.

Trešnja i crv – prirodni tandem?

Zanimljivo je da neki stručnjaci tvrde da su ovakvi „nedostaci“ zapravo pokazatelj da trešnja nije tretirana agresivnim pesticidima. Dakle, prisustvo crva može značiti da je plod prirodnije gajen, što je danas, paradoksalno, sve češće poželjno.

1716887249tresnje2topolarina.jpg
Foto: RINA

Kako izbeći crve u trešnjama?

Ako ipak želite da izbegnete ovakva neprijatna iznenađenja, evo nekoliko saveta:

  • Potopite trešnje u vodu sa malo soli ili sirćeta na 10–15 minuta – crvi će isplivati.
  • Dobro ih operite pre jela.
  • Birajte trešnje koje nisu previše mekane i koje nemaju tamne tačkice oko peteljke.