Cezar salata je sve što nam treba ovih dana: Recept za lagani obrok sa neodoljivim dresingom!
Cezar salata nastala je dvadesetih godina prošlog veka. Osmislio ju je italijanski kuvar Cezar Kardini čiji je restoran uvek bio krcat. U trenutku kad je restoran vrveo od gostiju, a kuhinja bila gotovo ispražnjena, Kardini je morao da na brzinu smisli nešto novo i kreativno da ne bi izgubio goste.
Koristio je od sastojaka ono što je preostalo i tako je nastala baza recepta za najpoznatiju obrok-salatu na svetu. U originalnom receptu nije bilo piletine, niti pančete - oni su naknadno dodati za bolji ukus. Ipak, Cezar salata postala je najpopularnije jelo, pogotovo leti, jer je u isto vreme i lagana i zasitna.
Sastojci:
- 2 glavice zelene salate
- 400 g pilećeg belog mesa
- 150 g majoneza
- 50 ml jogurta
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 limun
- 3 kriške hleba
- 150 g pančete
- 6 čeri paradajza
- 100 g parmezana
- so, biber
Priprema:
Zelenu salatu operite i isecite na trake, pa sipajte u činiju. U tiganju ispecite pančetu isečenu na listiće tako da bude hrskava, pa je izvadite iz tiganja i dodajte zelenoj salati. Hleb isecite na kockice i takođe ga ispecite u tiganju da porumeni, pa ga dodajte u činiju sa salatom.
U isti tiganj sipajte malo ulja, pa ispecite belo meso koje ste prethodno isekli na štapiće. Kad porumeni, izvadite ga iz tiganja i dodajte u posudu sa salatom.
Čeri paradajz opetite pod mlazom hladne vode, pa ga isecite na četvrtine i dodajte ostalim sastojcima.
U posebnoj posudi pomešajte majonez, sok od limuna, malo soli, biber, malo jogurta i malo maslinovog ulja. Kad se dresing dobro sjedini prelijte ga preko salate, dodajte 100 grama parmezana i ostavite salatu da se ohladi, pa je služite.
(Kurir.rs/Žena)
VIDEO: Cezar salata sa makaronama: