Slušaj vest

Cezar salata nastala je dvadesetih godina prošlog veka. Osmislio ju je italijanski kuvar Cezar Kardini čiji je restoran uvek bio krcat. U trenutku kad je restoran vrveo od gostiju, a kuhinja bila gotovo ispražnjena, Kardini je morao da na brzinu smisli nešto novo i kreativno da ne bi izgubio goste.

Koristio je od sastojaka ono što je preostalo i tako je nastala baza recepta za najpoznatiju obrok-salatu na svetu. U originalnom receptu nije bilo piletine, niti pančete - oni su naknadno dodati za bolji ukus. Ipak, Cezar salata postala je najpopularnije jelo, pogotovo leti, jer je u isto vreme i lagana i zasitna.

Sastojci:

  • 2 glavice zelene salate
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 150 g majoneza
  • 50 ml jogurta
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 3 kriške hleba
  • 150 g pančete
  • 6 čeri paradajza
  • 100 g parmezana
  • so, biber
profimedia-0992056826.jpg
Dresing za Cezar salatu Foto: Brent Hofacker / Alamy / Profimedia

Priprema:

Zelenu salatu operite i isecite na trake, pa sipajte u činiju. U tiganju ispecite pančetu isečenu na listiće tako da bude hrskava, pa je izvadite iz tiganja i dodajte zelenoj salati. Hleb isecite na kockice i takođe ga ispecite u tiganju da porumeni, pa ga dodajte u činiju sa salatom.

U isti tiganj sipajte malo ulja, pa ispecite belo meso koje ste prethodno isekli na štapiće. Kad porumeni, izvadite ga iz tiganja i dodajte u posudu sa salatom.

Čeri paradajz opetite pod mlazom hladne vode, pa ga isecite na četvrtine i dodajte ostalim sastojcima.

U posebnoj posudi pomešajte majonez, sok od limuna, malo soli, biber, malo jogurta i malo maslinovog ulja. Kad se dresing dobro sjedini prelijte ga preko salate, dodajte 100 grama parmezana i ostavite salatu da se ohladi, pa je služite.

(Kurir.rs/Žena)

 VIDEO: Cezar salata sa makaronama: 

Cezar salata sa makaronama  Izvor: Instagram/veganfeedgram