Lažne lazanje od tikvica: Ukusnije su od italijanskih, odličan recept za dane kada nemate ideju šta biste spremili za ručak
Šta da kuvam danas, pitanje je koje nas muči svakodnevno, ali u sezoni jeftinog i superzdravog povrća kao što su tikvice – ideja je bezbroj!
Tikvice spadaju u najpopularnije povrće jer za male pare dobijate namirnicu koja ide maltene u sve. Od njih možete napraviti pljeskavice i ćufte, najpopularnije su svakako pohovane tikvice, a da ne pričamo o tome što možete da pripremite čak i kolač od tikvica. Ukusne su, sočne, praktične i ekonomične, a sada vam otkrivamo kako iskoristiti tikvice za zdravu verziju lazanja.
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 500 g mlevenog mesa po izboru
- 100 ml mleka
- 1 glavica crnog luka
- ulje po potrebi
- 1 kašika suvog začina
- 3 jajeta
- brašno po potrebi
- so i biber po ukusu
- origano po želji
- rendani parmezan
Priprema:
Očistite tikvice, isecite ih na kriške po dužini, pa ih posolite i stavite na papirni ubrus da se ocedi višak vode. Propržite sitno seckan crni luk na ulju, pa ubacite mleveno meso. Zatim dodajte suvi začin, so, biber i origano po ukusu. Nakon toga rukama stisnite tikvice da se još malo ocede, pa ih uvaljajte u brašno. Ređajte tikvice po dnu posude za pečenje koju ste prethodno podmazali uljem. Kada složite jedan red, prekrijte ga slojem od mesa, pa ponovo ređajte tikvice i tako ponavljajte dok ne potrošite sve. Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim umutite jaja i mleko, pa prelijte time,pospite parmezanom i pecite još 20 minuta.
(Kurir.rs/Glossy)
Bonus video: Recept za pitu sa tikvicama