Bockani kolač sa limunom je čista fantazija: Sočan, kremast i ukusniji od svega što ste probali
Ukoliko niste ljubitelj poslastica sa limunom, kad isprobate ovaj recept sigurno ćete promeniti mišljenje. Bockani kolač sa limunom je pravi praznik za nepca.
Priprema je neobična i kreativna, jer se bockanjem testa prave rupice koje se kasnije natapaju ukusnim nadevom. Kad malo odstoji u frižideru, kolač postaje sočan i kremast i osvaja na prvi zalogaj. Kompletnu pripremu pogledajte u video-snimku na Instagram stranici "slađe od Slađe".
Sastojci za biskvit:
- 250 gr omekšalog putera
- 1.5 šolja šećera
- ekstrat od vanile po ukusu
- 2 kašičice limunove kore
- dve vršne kašike kiselog mleka
- 4 jaja
- sok od jednog ceđenog limuna
- 2.5 šolja brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 šolja slatke pavlake
Sastojci za nadev:
- konzerva kondenzovanog mleka
- sok od jednog limuna
Sastojci za premaz:
- 350 g maskarpone sira
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 kašičica limunove kore
- 1.5 šolja slatke pavlake
Priprema:
Najpre napravite biskvit. Penasto umutite puter i šećer, dodajte ekstrat od vanile, limunovu koricu, kiselo mleko, jaja i sok od limuna. Potom dodajte suve sastojke i njih umešajte mutilicom - ipak, nemojte dugo da mutite kako ne biste izbacili sav vazduh iz smese. Na kraju dodajte slatku pavlaku.
Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni 20-30 minuta. Sačekajte da se biskvit prohladi, pa izbušite rupice varjačom i potom dodajte nadev. Pomešajte konzervu kondenzovanog mleka sa sokom od jednog limuna, pa stavite preko biskvita.
Preko nadeva nanesite premaz. Umutite sir sa šećerom u prahu, dodajte limunovu koricu i slatku pavlaku. Umutite sve zajedno i premažite kolač, pa ga ostavite da se dobro ohladi. Potom secite na kocke i služite.
(Kurir.rs/Žena)
VIDEO: Recept za sendvič kolač: