Slušaj vest

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Evo tog starinskog recepta.

stockphotoapplepiewithsemolina341863877.jpg
Kolač sa jabukama Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šolja neotopljene masti
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • brašna po potrebi
  • limunova kora
  • 1 prašak za pecivo

Nadev:

  • 1 kilogram narendanih jabuka (po mogućstvu petrovača)
  • prezle
  • šećera po želji
  • cimet
164044355116336110411601804975cacakdobracenajabukefotorina2.jpg
Jabuke Foto: RINA

Priprema:

Penasto umutiti mast, jaja i šećer pa dodati mleko, rendanu koru limuna i brašno pomešano sa praškom za pecivo da se zamesi fino testo da može lepo da se oklagija i ne lepi za sto. Testo podelite na dva dela. Jednu koru staviti u pleh, preko fil od narendanih jabuka, (jabuke ne treba cediti od soka) prezle i cimeta, pa posuti jabuke šećerom, i staviti drugu koru.

Pitu staviti da se peče u toploj rerni na blagoj temperaturi. Pečenu pitu posuti vanilin šećerom, a kad se ohladi šećerom u prahu.

 VIDEO: Kolač sa jabukama: 

kolač sa jabukama bez brašna Izvor: instagram/cookistwow