Slušaj vest

U današnje moderno vreme mnogi tragaju za savršenim doručkom ili večerom koje će sem ukusa našem telu pružiti i zdravlje, a retko ko da se seti obroka koji je decenijama unazad bio obavez na srpskoj trpezi. U pitanju je kačamak ili palenta koja, ako se spremi na starinski način, ima sve potrebne ugljene hidrate, vlakna i minerale, a uz to je odličan za probavu i veoma je sito jelo.

Ukoliko se kačamak spremi na ovakav način postaće obrok koji podiže energiju, čisti creva, smanjuje osećaj nadutosti i podstiče mršavljenje.

kačamak, kačamak dijeta profimedia-0986046826.jpg
kačamak Foto: Zoonar/MYCHKO, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
  • 2.5 šolje vode
  • Prstohvat soli
  • Kašika pavlake ili kiselog mleka (po želji)
  • Komadić mladog sira ili kašika sitnog sira (opciono)
Kačamak.jpg
Kačamak Foto: Shutterstock

Priprema:

U šerpu vode dodajte prstohvat soli pa kada krene da vri polako sipajte sipajte kukuruzno brašno i konstantno mešati dok se ne razbiju sve grudvice. Narednih petnaestak minuta mešati na umerenoj vatri dok smesa ne postane gusta i glatka. Kada dobijete željenu teksturu sklonite kačamak sa vatre i poslužite ga toplog. Opciono ga prelijte sa kiselim mlekom, a možete dodati i malo mladog sira ili pavlake. Ukoliko ste na dijeti preporučuje se da se servira uz jogurt ili fermentisano mleko. Ukoliko želite da detoksikujete telo možete dodati malo lanenog semena i kašičicu maslinovog ulja zarad pojačanog efekta čišćenja creva. 

Bonus video: Recept za palačinke od sira i krompira

Recept za palačinke od sira i krompira Izvor: instagram recipeincaption