Ovako se pravilno sprema kačamak: Tradicionalni srpski doručak detoksikuje organizam i topi kilograme kao od šale
U današnje moderno vreme mnogi tragaju za savršenim doručkom ili večerom koje će sem ukusa našem telu pružiti i zdravlje, a retko ko da se seti obroka koji je decenijama unazad bio obavez na srpskoj trpezi. U pitanju je kačamak ili palenta koja, ako se spremi na starinski način, ima sve potrebne ugljene hidrate, vlakna i minerale, a uz to je odličan za probavu i veoma je sito jelo.
Ukoliko se kačamak spremi na ovakav način postaće obrok koji podiže energiju, čisti creva, smanjuje osećaj nadutosti i podstiče mršavljenje.
Sastojci:
- 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
- 2.5 šolje vode
- Prstohvat soli
- Kašika pavlake ili kiselog mleka (po želji)
- Komadić mladog sira ili kašika sitnog sira (opciono)
Priprema:
U šerpu vode dodajte prstohvat soli pa kada krene da vri polako sipajte sipajte kukuruzno brašno i konstantno mešati dok se ne razbiju sve grudvice. Narednih petnaestak minuta mešati na umerenoj vatri dok smesa ne postane gusta i glatka. Kada dobijete željenu teksturu sklonite kačamak sa vatre i poslužite ga toplog. Opciono ga prelijte sa kiselim mlekom, a možete dodati i malo mladog sira ili pavlake. Ukoliko ste na dijeti preporučuje se da se servira uz jogurt ili fermentisano mleko. Ukoliko želite da detoksikujete telo možete dodati malo lanenog semena i kašičicu maslinovog ulja zarad pojačanog efekta čišćenja creva.
Bonus video: Recept za palačinke od sira i krompira