Slušaj vest

Stavljanje kamena na lubenicu dok još sazreva u bašti na prvi pogled mnogima izgleda kao metoda pomoću koje se sprečava da se lubenica kotrlja. Ali, pravi razlog ima drugačije značenje – trik znaju svi stari uzgajivači bostana.

Naime, tokom dana, kamen koji je položen na lubenicu apsorbuje toplotu sunčevih zraka. Kako se dan bliži kraju i temperature padaju, tako taj isti kamen postepeno oslobađa akumuliranu toplotu prema plodu.

lubenice
Kamen utiče na apsorpciju sunčevih zraka, što utiče na slatkoću ploda Foto: Kurir/T. S.

Hladnije okruženje i topli kamen podstiču lubenicu da sazreva brže i ravnomernije. Stare bostandžije su verovale da dodatna toplota iz kamena pogoduje formiranju većeg sadržaja šećera u plodu, pa lubenica postaje slađa.

Ali to nije jedina prednost ove tehnike. Takođe, kamen može da pomogne u zaštiti kore lubenice od pucanja, što se dešava zbog naglih promena temperature između dana i noći. Pored stabilizacije termičkih uslova, kamen ima i zaštitnu funkciju: uzgajivači bostana ga stavljaju direktno na plod kako bi sprečili ptice da kljucaju lubenicu.

(Kurir.rs/Žena)

 VIDEO: Klimatski uslovi drastično pogodili uzgajivače lubenica:

KLIMATSKI USLOVI DRASTIČNO POGODILI UZGAJIVAČE LUBENICA I DINJA! Evo može li cena da varira do kraja leta u zavisnosti od berbe Izvor: Kurir televizija