Slušaj vest

Nema tog modernog deserta koji može da zameni ukus i miris bakinog kolača. Nekada se pekao na starinskom aparatu s reljefnim pločama - takozvani tuč, pa otud u Banatu i naziv "kolači na tuč" - služio se uz šolju mleka ili domaćeg soka, i uvek bio na trpezi.  

bakin-kolac1.jpg
Foto: Printscreenscreen/Youtube/ Biljina brza kuhinja

Upravo ta jednostavnost je njegova najveća čar. Pravi se od sastojaka koje svaka kuhinja ima – jaja, brašna, šećera i malo mleka, a rezultat je uvek savršen. I dok danas često tragamo za brzinskim ili "fit" receptima, bakin kolač nas uči da se lepota krije u klasici i sećanjima koje budi. 

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 3 čaše brašna

Napomena: Čaše su od 2 dl

Priprema:

U većoj činiji umutite četiri jaja sa jednom čašom šećera i vanilin-šećerom, dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte jednu čašu ulja i jednu čašu jogurta, pa sve dobro sjedinite. Zatim dodajte prašak za pecivo i tri čaše brašna, neprestano mešajući, kako biste dobili glatku, gustu smesu bez grudvica.

Ugrejte aparat za bakin kolač. Kada se dobro zagreje, premažite ploče s malo ulja ili maslaca (samo prvi put, da se kolači ne bi lepili), pa kašikom stavljajte po malo smese na svaki deo. Zatvorite aparat i pecite nekoliko minuta, dok kolači ne dobiju lepu zlatnu boju i ivice ne postanu blago hrskave.

Gotove kolače ređajte na tanjir i po želji pospite prah šećerom. Sjajno idu uz mleko, čaj ili šolju kafe!

(Kurir.rs/Žena)

 VIDEO: Recept za lagani mlečni kolač: 

Recept za lagani mlečni kolač Izvor: Instagram / pratikyemek.tarifleri