Slušaj vest

Želite zdrave gumene bombonebez puno muke? Ovo je pravi recept za vas. Deca će ga sigurno obožavati, a mogu vam pomagati i prilikom pripreme.

Sastojci:

Jedna šolja 100 odsto voćnog soka (jabuka, narandža, grožđe, višnja - izbegavajte ananas, kivi, papaju ako je sok sirov, jer sprečavaju stezanje),
Dve kašike kvalitetnog želatina u prahu (neprilagođeni želatin, npr. goveđi ili svinjski),
Jedna do dve kašike meda ili javorovog sirupa (po ukusu, možete i izostaviti ako volite manje slatko);
Od posuđa su vam potrebni mali lonac, silikonski kalup za gumene bombone i žića za mućenje.

Deca obožavaju gumene bombone, a vi im možete napraviti zdravu verziju
Deca obožavaju gumene bombone, a vi im možete napraviti zdravu verziju Foto: Shutterstock

Priprema:
U mali lonac sipajte voćni sok. Preko soka ravnomerno pospite želatin u prahu.

Kratko promešajte žicom da se želatin malo navlaži. Ostavite smesu da stoji oko 5 minuta, dok želatin nabubri, jer će se lakše rastopiti.

Lonac stavite na nisku vatru. Polako zagrevajte smesu uz stalno mešanje žicom. Ključno je da se želatin potpuno rastopi i da smesa postane glatka i tečna. Ne dozvolite da proključa! To obično traje 2 do 3 minuta.

Kada se želatin rastopi, skinite lonac sa vatre. Sada umešajte med ili javorov sirup (ako koristite). Probajte i dodajte još ako želite slađe.

Odmah, dok je smesa još tečna, pažljivo je sipajte u silikonske kalupe. Ako koristite posudu, jednostavno sipajte celu smesu u nju.

Stavite kalupe u frižider na najmanje 30 do 60 minuta, ili dok se bombone potpuno ne stegnu.

Vađenje bombonica

Kada su čvrste, pažljivo ih izvadite iz silikonskih kalupa. Ako ste koristili posudu, izvadite celu ploču i isecite je na kockice ili željene oblike.

Čuvajte gumene bombone u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Recept za čokoladni parfe sa keksom: 

Recept za čokoladni parfe sa keksom Izvor: Instagram/avenaemiele