Niko ne voli da jede hleb i pecivaod juče. Kada ih kupujemo u pekari, obično pitamo prodavce da li su sveži, misleći na to da li su skoro izašli iz rerne. U prodavnici ljudi često proveravaju svežinu hleba tako što ga pipnu, odnosno pritisnu malo odozgo. Ukoliko se nakon pritiskanja, testo brzo vrati u prvobitno stanje – to znači da je hleb svež. Međutim, ako ostane spljošten, bolje da ga ne kupite - sigurno je bajat.

Zahvaljujući medu, peciva dugo ostaju sveža i ne mrve se
Zahvaljujući medu, peciva dugo ostaju sveža i ne mrve se Foto: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Kada pravite hleb kod kuće, verovatno ste primetili da obično brže postane bajat, kao i da se više mrvi pri sečenju nego onaj iz pekare. U čemu je tajna? Koji to sastojak dodaju pekari u recept, pa su testa dugo sveža i meka, poput pamuka? Caka je u jednom neočekivanom sastojku, a znaju je samo profesionalci!

 “Rok trajanja pekarskih proizvoda, hlebova, kifli i pogača, možete da produžite tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom tajnom sastojku kifle, lepinje i hleb dugo ostaju sveže i ne mrve se”, objašnjava profesionalni kuvar iz “Haggis Pub & Kitchen”.

(Kurir.rs/Najžena)

 VIDEO: Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva: 

Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Instagram/lifebymikeg