Za balkanskim doručkom poludeo je ceo svet: Kuvanje uopšte nije potrebno, savršen izbor za vrele letnje dane
Kada govorimo o jednostavnim, ali bogatim obrocima koji ne zahtevaju kuvanje, balkanski doručak jedan je od onih
tradicionalnih izbora koji se savršeno uklapaju u današnji užurbani, ali sve više zdravlju orijentisan način života. Ovaj tip
doručka, karakterističan za regiju Balkana, odlikuje se svežim povrćem, blagim sirevima, domaćim hlebom i dodacima
poput kajmaka, kuvanih jaja i maslina – sve posluženo na jednoj dasci ili većem tanjiru, idealno za deljenje s porodicom ili
prijateljima.
U poslednje vreme, sve češće se na društvenim mrežama i blogovima pojavljuje termin "balkan breakfast platter", koji vizuelno podseća na popularne "meze" tanjire. Međutim, za razliku od raznih internacionalnih verzija, ovde se oslanjamo na autentične sastojke s našeg podneblja – domaći sir, sveži paradajz i krastavac, paprika, somun ili ražani hleb, uz dodatak pavlake, kajmaka ili ajvara. Ova kombinacija nije samo privlačna na tanjiru – već i funkcionalna za svakodnevnu upotrebu, kako kod kuće tako i kao inspiracija za vikend doručak na otvorenom.
U nastavku donosimo detaljan recept kako složiti savršenu balkansku doručak dasku kod kuće.
Sastojci:
- 2 paradajza
- 1 krastavac
- 1 paprika (žuta ili crvena)
- 100 g feta sira
- 2 kuvana jaja
- 4 kriške domaćeg somuna ili hleba
- 2 kašike kajmaka (ili pavlake)
- 6 maslina
- so i biber (po ukusu)
Priprema:
Povrće operi i iseci na kolutove ili trake, pa složi na veću dasku ili tanjir. Feta sir nareži na kocke, jaja prepolovi i sve rasporedi ravnomerno. Dodaj kriške hleba, masline i po želji kajmak ili pavlaku. Sve možeš začiniti maslinovim uljem i prstohvatom soli. Serviraj odmah uz jogurt, kafu ili čaj.
(Kurir.rs/Gastrokutak)
Bonus video: Recept za palačinke od sira i krompira