Slušaj vest

Domaći sok od paradajza se jednostavno pravi, a decenijama unazad neizostavan je deo zimnice srpskih domaćica. Evo kako da ga i vi jednostavno pripremite.

Sastojci:

6 kg paradajza (pre čišćenja)
2 kašike soli
4 kašike šećera
crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu

ceri-paradajz-shutterstock-2139924445.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Paradajz dobro oprati. Očistiti i iseći na komade. Samleti mašinicom za mlevenje paradajza. Procediti. Sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 10-15 minuta. Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana potopljeno u alkohol ili rakiju, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.

Flaše uviti u peškir i ostaviti 24 sata da se tako ohlade.