Slušaj vest

Ljubitelji paste neretko ovaj italijanski specijalitet svedu na 2,3 opšte popularna recepta. To su uglavnom karbonara i bolonjeze. Međutim, jedna kombinacija ukusa postaje sve popularnija. Reč je o pasti sa graškom. Ako još niste probali, sada je pravo vreme, a mi vam donosimo jednostavan recept za ovo jelo. 

Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk
2 čena belog luka
280 g smrznutog graška
¼ šolja svežeg bosiljka + još za serviranje
1½ šolje vode za za kuvanje testenine
340 g testenine
¼ šolje sveže rendanog parmezana + još za serviranje
¼ kašičice soli
¼ kašičice crnog bibera

grasak shutterstock_2480893107.jpg
grašak u kombinaciji sa pastom je idealno rešenje Foto: Shutterstock

Priprema:
Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi, prema uputstvu sa ambalaže. Procedite testeninu za pastu i ostavite sa strane 1,5 šolju vode u kojoj se kuvala testenina. U većem tiganju na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte isekcan crni luk. Dinstajte oko 5 minuta, pa dodajte iseckan beli luk i dinstajte još 1 minut. Ubacite odmrznut grašak, ali odvojte kašiku sa strane za posipanje. Dodajte seckani bosiljak i odvojenu 1 čašu vode u kojoj se kuvala testenina u sos. Ostavite da se krčka sos još 10 minuta. Izblendirajte sos dok ne dobijete kremastu strukturu. Procedite sos, pa ga dodajte u tiganj sa proceđenom pastom. Promešajte, pa dodajte so i biber, a potom i ostatak vode u kojoj se kuvala pasta. Pospite graškak koji ste odvojili, parmezan i rasporedite nekoliko listova bosiljka prilikom služenja.

Recept za dinstani bob sa paprikom i šargarepom: Izvor: Instagram/sebze.yemekleri