Slušaj vest

Zimnica je savršen način da uživate u sezonskim plodovima i tokom hladnih meseci. Pored toga što čuva bogat ukus i hranljive materije, ona uvek vraća miris i toplinu domaće kuhinje. Međutim, čak i najiskusniji domaćini ponekad naprave greške koje mogu dovesti do kvarenja zimnice.

Ako želite da vaši džemovi, ajvari, turšije i kompoti ostanu bezbedni i ukusni, obratite pažnju na sledeće česte propuste.

Higijena je ključ

profimedia0332002686.jpg
sterilišite tegle Foto: Profimedia

Najvažniji korak u pripremi zimnice jeste čistoća. Ako se ne obrati dovoljno pažnje na higijenu, lako može doći do kontaminacije.

  • Operite ruke, posuđe i svu opremu koju koristite.
  • Staklenke i poklopce obavezno sterilizujte – bilo kuvanjem u vodi, bilo pomoću mašine za sterilizaciju.
    Ovo je prva i najvažnija barijera protiv kvarenja.

Birajte samo zdrave plodove

Jedna od najčešćih grešaka je korišćenje prezrelih ili oštećenih plodova.

Festival zimnice  (7).jpg
birajte samo najoblje plodove Foto: Tijana Majkić

  • Zimnica se uvek pravi od svežeg i zdravog voća i povrća.
  • Truli ili napukli plodovi ubrzavaju proces kvarenja i mogu uništiti celu turu zimnice.

Pravilna priprema i pakovanje

Kvalitetna zimnica zahteva preciznost i poštovanje pravila, odnosno recepta.

profimedia-0993377956.jpg
Foto: Jerome Cid / Alamy / Profimedia

  • Kuvanje do odgovarajuće temperature: Ako pravite džem ili pekmez, važno je da se smesa dovoljno skuva. Nepotpuno kuvana zimnica može sadržati bakterije i enzime koji izazivaju kvarenje.
  • Pakovanje bez vazduha: Prilikom sipanja u staklenke, obavezno pazite da ne ostane vazduh. On pogoduje razvoju plesni i bakterija.
  • Čvrsto zatvaranje: Poklopci moraju biti dobro zatvoreni kako bi sprečili prodiranje mikroorganizama.

Čuvanje na pravom mestu

Način na koji skladištite zimnicu presudan je za njen vek trajanja.

džem od šljiva
džem od šljiva Foto: Zoonar/Olena Yemchuk, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

  • Idealna temperatura za čuvanje zimnice je između 10°C i 20°C.
  • Tegle treba držati na hladnom, tamnom i suvom mestu, zaštićenom od direktnog sunčevog svetla.
  • Izlaganje svetlosti i toploti može ubrzati kvarenje i narušiti ukus.

Ako izbegnete ove greške, vaša zimnica će ostati sveža, bezbedna i ukusna – i obradovaće vas svakim otvaranjem tegle tokom zime.

 Bonus video: Kako da vam zimnica traje i do 3 godine

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: Kurir televizija