Dečak (2) proglašen mrtvim, pa tražio čašu vode

Nije se desilo čudo

Dečak (2) proglašen mrtvim, pa tražio čašu vode

Život -
Tela pacijenata kod kojih ne postoji zabeležena moždana aktivnost mogu da reaguju pokretima - a medicinska nauka tvrdi da je u tim slučajevima reč o komunikaciji koja ide kroz kičmenu moždinu i da je reč samo o refleksnim pokretima

Kelvin Santos, dvogodišnji dečak iz Brazila, ležao je u otvorenom mrtvačkom kovčegu, nakon što je u bolnici, gde su ga doktori od teške upale pluća, proglašen mrtvim.

Sve se događalo početkom juna 2012. godine. Započela je pogrebna ceremonija, kada se u jednom trenutku dečak "probudio" i zatražio vode.

Svi su bili u šoku, jer je bilo prošlo već 20 sati od kada je mališan proglašen mrtvim.Antonio Santos, otac dječaka, rekao je: "Svi su počeli vrištati. Mislili smo da se dogodilo čudo…" Ali, čuda nije bilo.

"Kevin je samo ponovo legao, kako je bilo i pre. Nismo ga mogli probuditi. On je bio ponovo mrtav”, tužno je rekao otac. On je odveo dečaka u bolnicu, gde je mališan ponovo proglašen mrtvim. Otac je čak razmišljao da tuži bolnicu, jer je smatrao da njegov sin nije lečen na adekvatan način.

Iako je prošlo više od godinu i po od ovog slučaja, i dalje se traže objašnjenja. U međuvremenu su se pojavile neke teorije. Navodi se da bi mogao biti u pitanju tzv. Lazarov kompleks, koji je dobio ime po poznatoj novozavjetnoj priči o Isusovom oživljavanju Lazara.

Naime, u pojedinim slučajevima, tela pacijenata kod kojih ne postoji zabeležena moždana aktivnost mogu da reaguju pokretima - a medicinska nauka tvrdi da je u tim slučajevima reč o komunikaciji koja ide kroz kičmenu moždinu i da je reč samo o refleksnim pokretima.

Ipak, dosad nije zabeležen da je neko govorio u takvom stanju. Jedini medicinski zabilježeni primer kada se neki pacijent potpuno oporavio pošto u mozgu nije zabeležena nikakva neurološka aktivnost je 59-godišnje Velme Tomas koja se probudila nakon što su isključeni aparati za održavanje života u bolnici Zapadna Virdžinija u Sjedinjenim Američkim Državama. To se dogodilo 2008. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track