OPERACIJA JOJ SPASLA ŽIVOT: Najviša žena na svetu konačno je prestala da raste

Početak oporavka

OPERACIJA JOJ SPASLA ŽIVOT: Najviša žena na svetu konačno je prestala da raste

Život -
Indijka Sidika Parvin (32) zbog tumora na hipofizi dostigla visinu od 2,4 metra

Indijka Sidika Parvin (32) zbog tumora na hipofizi dostigla je visinu od 2,4 metra, a nakon puta od 1600 kilometara do Delhija, otišla je na operaciju koja joj je konačno zaustavila rast i spasila život.

Lekari su joj izvadili tumor iz glave koji je uzrokovao gigantizam. On se nalazio na hipofizi zbog čega je proizvodila previše hormona za rast.

Pre operacije, kičma ove Indijke bila je na ivici pucanja, a skoro je i oslepela. Godinama nije mogla da ispravi leđa, a pošto je stanje postalo kritično, poslali su je na hitnu operaciju.

"Izvadili smo tumor kroz nos. Tokom operacije izgubila je mnogo krvi jer je tumor vaskularan. Ali, sada je dobro", rekao je neurohirurg koji ju je operisao.

Sidika, koja je i upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najviša žena na svetu, nije stala na operacioni sto pa su lekari morali da improvizuju. Ni bolnički instrumenti nisu prilagođeni toliko velikoj osobi.

Uspešna operacija je samo početak oporavka, apred ovom Indijkom je dug put socijalizacije jer je veći deo života provela izolovana u svom selu. Osim sa roditeljima, komunicirala je samo sa učiteljicom.

http://www.youtube.com/watch?v=SQpRedUUWYw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track