Pobedio rak 3 puta i popeo se na Kilimandžaro!

Volja za životom

Pobedio rak 3 puta i popeo se na Kilimandžaro!

Život -
Pomirio sam se s tim da sam imao rak tri puta i verovatno ću ga imati opet. Ali odlučan sam u nameri da ne živim u strahu. Rak je neželjeni podstanar u mom telu i radiću sve što mogu da ostanem pozitivan i štitim se zdravim životom

Džonatan Akot radio je 2004. godine kao lični trener, instruktor plivanja, vežbao dva puta dnevno šest dana u nedelji i bio u izvrsnoj formi. Tada je saznao da ima rak testisa koji se proširio na pluća i limfne čvorove.

U svom eseju u Gardijanu opisao je kako se borio protiv opake bolesti i pokazao kako snaga uma i tela može da pobedi sve nedaće. Nakon 12 nedelja hemoterapije otklonjeno mu je i uništeno 30 tumora.

"Tretman je bio užasno naporan, ali zahvaljujući mojoj fizičkoj spremi, moje telo se dobro držalo. I ono najbitnije, rak je reagovao na tretman. Onda sam godinu dana živeo hedonistički život i shvatio da moram bolje da tretiram svoje telo, da jedem bolje, i redovno vežbam", opisuje Džonatan.

Sudbina se tada opet poigrala s njim. 2007. godine otkriven mu je novi tumor u grudima. "Operisan sam i pušten iz bolnice nakon tri dana. Plivao sam i bio u teretani čim mio je bilo malo bolje. Ovaj put sam želeo da dokažem kako rak ne može da me pobedi i krenuo sam na avanture i izazove koji će testirati granice mog tela i terati ga na više", kaže Džonatan.

On se 2009. godine popeo na Kilimandžaro. "Stajao sam tamo bez vazduha, ali zadovoljan, bez obzira na bolove", pisuje Džonatan. Sledeće godine organizovao je i učestvovao u biciklističkoj trci dugoj 1.500 kilometara, a nakon toga i u triatlonu.

Međutim, 2013. godine dijagnostifikovan mu je još jedna tumor. Nakon operacije u kojoj su mu odstranili 45 limfnih žlezda, opet je pobedio rak.

"Pomirio sam se s tim da sam imao rak tri puta i verovatno ću ga imati opet. Ali odlučan sam u nameri da ne živim u strahu. Rak je neželjeni podstanar u mom telu i radiću sve što mogu da ostanem pozitivan i štitim se zdravim životom - rekao je Džonatan. Ovaj Superman i dalje nastavlja s izazovima i avanturama. U sledećihn nekoliko meseci očekuju ga tri maratona, a cilj mu je da na biciklu prođe SAD 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track