HRVATSKI NAUČNIK: Za 4 godine lečićemo rak pluća od koga godišnje umre više od milion i po ljudi!

Senzacionalno okriće

HRVATSKI NAUČNIK: Za 4 godine lečićemo rak pluća od koga godišnje umre više od milion i po ljudi!

Život -
"Pronašli smo protein pod imenom Crk2. On se vezuje na mutiranu formu proteina i potom ubrzava deobu tumorskih ćelija", rekao je prof. dr. Igor Štagljar

Međunarodni tim naučnika sa Univerziteta u Torontu, pod vođstvom hrvatskog molekularnog biologa Igora Štagljara, otkrio je novi biomarker za karcinom pluća.

"Reč je o pametnom leku koji selektivno uništava tumorske ćelije a zdrave ostavlja netaknutima", objasnio je Štagljar.

"Pronašli smo protein pod imenom Crk2. On se vezuje na mutiranu formu proteina i potom ubrzava deobu tumorskih ćelija", rekao je prof. dr. Igor Štagljar, šef laboratorije za molekularnu genetiku Medicinskog fakulteta Univerziteta u Torontu.

Štagljarov tim je na pragu konačnog otkrića leka za karcinom pluća - smrtonosne bolesti od koje u celom svetu godišnje umre više od milion i 600 hiljada ljudi.

"Sada smo otprilike četiri godine udaljeni od primene leka. Saznanja govore da će lek najverovatnije moći da se primenjuje i u liječenju ostalih oblika karcinoma, ali ta su istraživanja još uvek u toku. Lek će na početku moći da koristi tek mali broj obolelih kako bi se testirali toksičnost i propratne pojave", objašnjava ovaj naučnik.

"Za četiri godine", tvrdi Štagljar, "hemoterapija i novi lek biće najdelotvorniji način lečenja ove za sada neizlečive bolesti".

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track