OPREZ: Diklofenak opasan, koristiti ga u krajnjoj nuždi!

Agencija za lekove i medicinska sredstva

OPREZ: Diklofenak opasan, koristiti ga u krajnjoj nuždi!

Život -
Lekovi na bazi diklofenaka ne povlače se sa tržišta i iz upotrebe,već je dato upozorenje i uputstva za lekare o načinu njihovog propisivanja

BEOGRAD - Lekovi na bazi diklofenaka ne povlače se sa tržišta, već je Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) samo upozorila lekare da budu oprezni pri njihovom propisivanju pacijentima zbog rizika za nastanak arterijske tromboembolije.

"Lekovi na bazi diklofenaka ne povlače se sa tržišta i iz upotrebe,već je dato upozorenje i uputstva za lekare o načinu njihovog propisivanja", rekao je portparol ALIMS-a Aleksandar Tucović.

ALIMS i kompanije koje proizvode lekove koji sadrže diklofenak- Galenika, Alvogen Pharma, Hemofarm, Krka-Farma i PharmaSwiš prosledili su pismo zdravstvenim radnicima o važnim ograničenjima terapijske primene diklofenaka nakon procene njihove kardiovaskularne bezbednosti sprovedene u Evropi.

Korist primene diklofenaka veća je od rizika, međutim, trenutno dostupni podaci ukazuju na povećanje rizika za nastanak arterijske tromboembolije pri primeni diklofenaka, navodi se u pismu.

Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena kongestivna insuficijencija srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest. Kod pacijenata koji imaju značajne faktore rizika za razvoj kardiovaskularnih događaja - hipertenzija, hiperlipidemija, dijabetes melitus i pušenje, terapiju diklofenakom treba započeti tek nakon pažljive procene.

U pismu se sugeriše da je kod svih pacijenata potrebno primenjivati najmanju efektivnu dozu u najkraćem mogućem vremenskom periodu potrebnom za kontrolu simptoma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track