BEZ PANIKE: Zdravi zubi - lep osmeh!

Keramička proteza

BEZ PANIKE: Zdravi zubi - lep osmeh!

Život -
Tokom godina stalni zubi se kvare, troše se i propadaju, zbog čega može doći do gubitka jednog ili više njih, ali zubari tvrde da to nije smak sveta i da i za te zdravstvene, ali i estetske probleme postoji rešenje

Odlazak kod zubara mnogi bez razloga doživljavaju kao traumu. Posledica toga jeste sve ređe posećivanje stomatologa, a samim tim i ignorisanje karijesa, ali i mnogih drugih problema koji mogu da nastanu u ustima. Ipak, kad zub počne da boli, najčešće već bude kasno, a jedino rešenje obično bude vađenje. Onaj ko se samo nekoliko puta neodgovorno postavi prema svojim zubima, lako može da ostane bez njih, što predstavlja veoma veliki zdravstveni problem. Srećom, i ako do tog najgoreg scenarija dođe, rešenje postoji, a ono se zove keramički zubi.Stomatolog dr Maja Mikalački objasnila je čitaocima Dr Kurira kako problem nedostatka zuba može da se reši i potpuno bezbolno dobiju novi keramički zubi, koji su gotovo isti kao prirodni.- Čovek tokom života ukupno ima 52 zuba, od toga 20 mlečnih i 32 stalna zuba. Tokom godina stalni zubi se kvare, troše se i propadaju, zbog čega može doći i do gubitka jednog ili više njih. Kad već dođe do propadanja kruničnog dela zuba ili je najveći deo pokvaren, a plombom se ne može nadomestiti, pristupa se izradi keramičkih krunica. Na taj način se izgubljeni deo zuba nadoknađuje, a ujedno se sprečava i njegovo dalje kvarenje - istakla je dr Mikalački.

Gubitak jednog ili više zuba predstavlja malo veći problem. Ipak, zubari i za to imaju rešenje, pa upozoravaju da je najveća greška ukoliko ljudi ne traže savet stomatologa, već zanemaruju nedostatak zuba, koji može da izazove niz drugih tegoba.- Gubitak kontinuiteta zubnog niza dovodi do mnogobrojnih promena na preostalim zubima jer imaju tendenciju da popune prazan prostor. Tokom vremena sve to izaziva propadanja i gubitak drugih, zdravih zuba, a nedostatak njihovog većeg broja onemogućava normalnu funkciju žvakanja, što dalje izaziva gutanje nesažvakanih zalogaja hrane, koji se onda teško vare. U tim slučajevima želudačna kiselina se luči u mnogo većim količinama, što može dovesti do poremećaja na gastrointestinalnom traktu. Iz svih tih razloga izgubljene zube neophodno je nadomestiti mostom, koji će popuniti prazan prostor, sprečiti zdravstvene probleme i istaći znatno lepši osmeh - rekla je dr Mikalački.

Novi zubi za samo deset danaIzrada keramičkih zuba zahteva određene pripreme. Stomatolog dr Maja Mikalački ističe da ceo proces, koji podrazumeva izradu zuba i njihovo postavljanje, traje od četiri do deset dana, a sve to pacijenti podnose prilično lako jer ništa ne boli.- Prilikom pripreme postojeći zubi se bruse jer je neophodno ukloniti deo zubne supstance, a na taj način se stvara prostor za keramičku zubnu nadoknadu. Svaki zub koji se uključuje u tu konstrukciju potrebno je pripremiti na taj način. Proces pripreme može biti naporan za pacijenta, ali ono što je bitno jeste da je potpuno bezbolan. Nakon završene pripreme brušenjem, uzima se otisak zuba otisnim masama, a on se prosleđuje u tehniku, gde se izrađuju zubi po instrukcijama stomatologa - objasnila je dr Mikalački.Ona navodi da proces izrade traje u proseku od četiri do deset dana u zavisnosti od veličine, kompleksnosti rada i tehnike. Bitno je naglasiti da u periodu pripreme pacijent može normalno da funkcioniše.- Pacijent može da radi sve što inače radi jer se na izbrušenim zubima izrađuju privremene krune koje se koriste do konačnog rada. Nakon završetka zuba u tehnici, oni se isprobaju, i ukoliko je pacijent zadovoljan, trajno se cementiraju u ustima. Nakon toga potrebno je dobro uskladiti zagrižaj i prilagoditi ga nekadašnjem - istakla je sagovornica Dr Kurira.

Privikavanje na nove zubeORALNA HIGIJENA JE OBAVEZNA!Svaki pacijent mora da prođe period privikavanja na nove keramičke zube. On može da traje nekoliko dana, ali u nekim slučajevima i ceo mesec, što je individualno.- Pre početka bilo kakvog većeg rada u ustima stomatolog mora da pripremi pacijenta i jasno mu predoči sve opcije, kao i optimalni period navikavanja. Nakon postavljanja zuba, pacijent mora da ima strogu oralnu higijenu - istakla je dr Mikalački i dodala da na keramičkim zubima nije moguće zadržavanje zubnog kamenaca za razliku od zuba nosača koji se nalaze ispod kruna.Saveti za održavanje zuba- pranje ujutro, uveče i posle svakog obroka- obavezno je korišćenje konca za zube i tečnosti za ispiranje usta- četkicu treba menjati posle nekoliko meseci korišćenja- redovna kontrola kod stomatologa podrazumeva pregled dva puta godišnje- redovno skidanje kamenca je važno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja