POGLEDAJTE: Ovo su najveća medicinska dostignuća današnjice!

Nauka

POGLEDAJTE: Ovo su najveća medicinska dostignuća današnjice!

Život -
Savremena dostignuća u oblasti medicine zaista su zadivljujuća

Nauka je uspela da pomogne ljudima sa, do sada, neizlečivim zdravstvenim problemima. Mi vam predstavljamo neke od najuspešnijih medicinskih inovacija.

Nove vagine od ćelija pacijentkinjaČetiri tinejdžerke koje su rođene bez vagine, ili su njihovi organi bili potpuno nerazvijeni, dobile su nove i to stvorene od njihovih sopstvenih ćelija.

Pacijentkinje rođene sa Majer Rokitanski Kuster sindromom dale su uzorke mišića i epitelnih ćelija u Medicinskom centru Vejk Forest Instituta za regenerativnu medicinu, a na osnovu njih napravljeni su svojevrsne skele u obliku vagine, oko kojih se formiralo novo tkivo.

Osam godina nakon tog zahvata, sve pacijentkinje imaju sasvim normalne i funkcionalne organe, bez negativnih posledica čak i na mogućnost postizanja seksualnog zadovoljstva.

Bioničko okoRodžer Ponc jedan je od četiri osobe u SAD koji je dobio "bioničko oko" – implant veštačke retine koji radi u kombinaciji sa posebnim naočarima sa video kamerom i transmiterom. Slike koje snimi kamera pretvaraju se u seriju električnih impulsa i bežično prenose nizu elektroda na površini retine.

Pulsiranja stimulišu preostale zdrave ćelije u retini i izazivaju prenošenje električnog signala optičkom nervu. Vizuelna informacija tako dospeva u mozak, gde se "prevodi" u svetlost koja može biti prepoznata i interpretirana.

Novi penis za čoveka kom je organ amputiranUsled greške prilikom obrezivanja, Majk Mur, sada 30-godišnjak, dobio je infekciju zbog koje je amputiran gotovo ceo penis. Međutim, on je 2007. upoznao estetskog hirurga Stenford univerziteta dr Gordona Lija, koji je za njega rekonstruisao muški polni organ. Mur je posle zahvata uspeo da se ostvari i kao otac, a njegova žena začela je prirodnim putem.

Hrskavica iz laboratorijePet osoba dobilo je nove noseve, nakon što su naučnici uspeli da razviju hrskavicu u laboratoriji. Pacijenti, od kojih su svi imali defekte nosa, zbog operacija raka kože, sada mogu normalno da dišu i zadovoljni su svojim izgledom, nakon što su primili "veštačku" hrskavicu.

Nju su napravili naučnici Biomedicinskog odeljenja Univerziteta u Bazelu, koji su koristili ćelije pacijenata za ovaj poduhvat.

Veštačka ruka sa čulom dodiraČovek koji je ostao bez ruke, sada ponovo može da oseti dodir i to zahvaljujući posebnoj protezi. Danac Denis Abo Sorensen, prvi je čovek koji je isprobao jedinstveni prototip bioničke ruke.

Tokom više meseci testiranja, Abo koji je u nekim delovima testiranja imao povez na očima, mogao je da oseti različite predmete u bioničkoj šaci i odredi njihovu veličinu. On kaže da je ruka “fantastična”.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track