7 saveta kako da pričate sa decom o prirodnim katastrofama i tragedijama

Objasnite svojim potomcima

7 saveta kako da pričate sa decom o prirodnim katastrofama i tragedijama

Život -
Deca uglavnom uvek znaju istinu i kada pokušate da je prikrijete, zato bolje razgovarajte sa njima

Uznemirujuće fotografije i snimci katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i te kako utiču i na decu koja nisu bila prinuđena da napuste svoje domove. Pročitajte kako bi trebalo da im objasnite šta se događa.1. Do sedme godine života, najbolje je ne započinjati teške teme o tragedijama i stradanjima, osim ako deca ne počnu sama da postavljaju pitanja. Neka vaši odgovori budu jednostavni, bez dubokih objašnjenja i strašnih slika. Činjenice i informacije trebalo bi prilagoditi uzrastu deteta.

2. Deci bi trebalo objasniti da svet ponekad može da bude okrutno mesto. U takvim razgovorima nije toliko važno dati sve detalje i činjenice, već pomoći deci da ne brinu i osloboditi negativna osećanja koja je neka vest izazvala kod njih. Roditelji će možda imati osećaj da lažu, jer niko ne može 100 odsto znati da je budućnost potpuno sigurna, ali mala deca ne znaju da se nose sa neizvesnošću. Nije dobro da žive u strahu od mogućih tragedija, bez obzira koliko je mogućnost mala; potrebni su im uteha i osećaj sigurnosti.

3. Ukoliko traže razgovor, nemojte pretpostavljati kako se osećaju, već ih pitajte. Pokušajte da saznate kako su oni shvatili tragičan događaj, kako se zbog toga osećaju i šta ih uznemirava i plaši. Možda su uplašeni, a možda su samo znatiželjni.

4. Dovoljno je postaviti pitanja poput "Šta si čuo?", "Šta ti misliš da se dogodilo?", "Čega se plašiš?" i slično. Tako možete više saznati o dubini strahova, jer dete koje, na primer, na televiziji vidi rušenje zgrade, može da pomisli da se to dogodilo u zgradi u kojoj radi njegova mama. Takva shvatanja trebalo bi odmah ispraviti i uveriti dete da se mami ništa loše neće dogoditi.

5. Ne govorite deci da su njihovi strahovi i osećanja pogrešni i bezrazložni. Dajte im do znanja da njihova osećanja imaju smisla i da je u redu da osećaju to što osećaju.

6. Iskoristite trenutak i pričajte s decom o pomaganju drugima i o saosećanju. Možete zajedno da odete u banku i da uplatite novčanu pomoć za one kojima je potrebna.

7. Dajte im do znanja da je u redu da vam postavljaju pitanja, čak i kada nemate odgovore na njih. Ostanite smireni i racionalni i pokušajte da decu što manje izlažete crnoj hronici i uznemirujućim slikama na televiziji.

(Nadlanu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track