Pogledajte zašto nikada ne bi trebalo da nosite japanke...

Zbogom ravna obućo

Pogledajte zašto nikada ne bi trebalo da nosite japanke...

Život -
Koliko god jednostavne i praktične bile kao letnja obuća, nošenje japanki sa sobom nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema

Porastom temperatura kod mnogih od nas javlja se želja i potreba da maknemo svoja stopala iz teške zimske obuće i izložimo ih prijatnim sunčevim zracima.

Upravo su japanke leti zbog toga za većinu nas najbolji i najjeftiniji izbor. Nažalost, koliko god jednostavne i praktične bile kao letnja obuća, nošenje japanki sa sobom nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ovog leta trebali da razmislite o nošenju neke čvršće obuće.

Sunđerasta podloga ne nudi nikakvu potporu za stopalaJapanke se možda čine mekanim i udobnim, ali vaša stopala u njima pre ili kasnije završe previše nagnuta prema napred zbog činjenice da japanke ne pružaju dodatnu potporu na članku. Takva pozicija stopala s vremenom počinje da stvara probleme sa petama, prstima i lukom stopala.

Mišići i tetive rade prekovremenoIako su zbog toga vrlo prozračne i lagane, činjenica da je jedina stvar koja drži japanke na vašoj nozi trakica u obliku slova V znači da se vaši prsti na nogama moraju grčiti dok hodate, čineći mišiće i tetive da rade puno više nego obično. Ovakvo hodanje s vremenom može uzrokovati tendinitis (zapaljenje tetive).

Ravna peta napreže ahilovu tetivuStručnjaci tvrde da je obuća sa blago povišenom petom idealna za zdravlje ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz duže vreme štetne za njih, i one potpuno ravne pete čine im nepotrebno naprezanje.

Nema potpore za člankeNošenje japanki razlog je broj jedan povećanom broju uganuća članaka leti.

Bol u kukovima i donjem delu leđaNošenje japanki kroz duži vremenski period menja način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može biti pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudiStopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da nas nešto poseče, nagazi ili zgnječi.

(Metro portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track