POMOZIMO SLEPOM DEČAKU DA SE ŠKOLUJE: Savi (8) potrebno 29.000 dinara mesečno za smeštaj u internatu
Foto: Kurir štampano

Kurir pokreće akciju

POMOZIMO SLEPOM DEČAKU DA SE ŠKOLUJE: Savi (8) potrebno 29.000 dinara mesečno za smeštaj u internatu

Život -
Osmogodišnjem dečaku iz Vranja samo jedno oko je u funkciji, i to svega 10 odsto, a njegova samohrana majka, žrtva porodičnog nasilja, nije u mogućnosti da izdvoji dovoljno novca za njegov internatski smeštaj u specijalnoj obrazovnoj ustanovi

Mali Sava Stošić iz Vranja (8) od rođenja ima problema s vidom, pa tako na jedno oko ne vidi uopšte, a na drugo vidi svega 10 odsto. Zbog takve situacije mališan u prvom razredu nije postigao gotovo nikakve rezultate, a asistenta u nastavi je imao samo određeno vreme. To bi moglo da se promeni ukoliko bi pohađao školu za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, koja se nalazi u Zemunu, ali samo za Savin internatski smeštaj neophodno je izdvojiti 29.000 dinara mesečno.Dečakova majka Nataša Šušnjar (39) sama brine o njemu i devetogodišnjoj ćerki Sofiji otkad ju je muž fizički zlostavljao i zbog toga završio u zatvoru. Porodica živi od samo 17.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka jer Nataša ne može da se zaposli pošto mora da brine o sinu.- Do pre dve godine živeli smo u Aleksincu, a nakon što me je suprug poslednji put pretukao i pokušao da ubije, uspela sam da uz pomoć policije odem iz kuće. Neko vreme bili smo smešteni u sigurnoj kući, a sada s decom živim kao podstanar. Po zanimanju sam kuvarica, ali nisam u mogućnosti da radim jer Sava ne može da se brine sam o sebi - istakla je Nataša i dodala da od pomoći od 17.000 dinara plaća stan, račune i hranu za decu.- Nisam u mogućnosti da izdvojim dodatnih 29.000 mesečno za internatski smeštaj u Zemunu kako bi Sava mogao da se školuje. Njegov otac ne plaća alimentaciju jer je u zatvoru, a čak i ne viđa decu iako ima pravo na to - rekla je ona.Savi je potrebno da ide u školu za decu s posebnim potrebama jer u regularnoj školi nemaju asistenta koji bi mu pomogao u nastavi.- Rekli su mi da je razlog za to činjenica da iz budžeta grada nisu obezbeđena sredstva za te namene. Obraćala sam se nadležnim institucijama, kao i lokalnoj samoupravi kako bi se Savi obezbedio asistent ili mogućnost za školovanje u Zemunu, ali svuda su mi govorili da za tako nešto nedostaje novca - objasnila je Nataša i istakla da Sava na svaka tri meseca mora na preglede u Niš, a na svakih šest u Beograd.- Šanse za njegovo izlečenje veoma su male - rekla je ona drhtavim glasom.

Ispovest dečakaSava: Teško mi je u školi i na uliciSava je rekao da voli da ide u školu i da mu na času pomažu drugovi iz odeljenja i učiteljica, a kod kuće majka i sestra, ali da to nije dovoljno.- Sedim u prvoj klupi i ne vidim ono što piše na tabli. U kući su mi predmeti koji me okružuju poznati pa se pomalo snalazim i sam, ali su mi problem škola i ulica. Uglavnom slušam, a ponekad malo vidim i neki crtani - otkrio je mali Sava.

Kako da pomognete SaviRačun je otvoren u Poštanskoj štedionici na ime Nataša Šušnjarbr. žiro računa: 200-63603180-55

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track