ČUVAJTE SVOJU DECU: Ovo su 7 manje poznatih opakih droga!

Opasnost

ČUVAJTE SVOJU DECU: Ovo su 7 manje poznatih opakih droga!

Život -
Pojedini narkotici i dalje su većini sveta velika nepoznanica, iako se u nekim slučajevima koriste već vekovima

Svet je svakoga dana bogatiji za desetak novih, opojnih supstanci. Ovo su najluđih, ali i najopasnijih narkotika.

Kada bi radili nekakvu podelu droga, mogli bismo ih podeliti na prirodne i sintetičke (među koje spadaju i sve popularnije "dizajnerske" droge). Budući da se svakog dana stvori nekoliko takvih novih sintetičkih narkotika, teško je pratiti što se i kako konzumira, pa ih podelimo po opštoj prepoznatljivosti.

U prvu kategoriju spadaju kokain, heroin, LSD i slični preparati. U drugu bismo grupu mogli staviti supstance poput meskalina, MDMA ili u poslednje vreme često spominjanog "krokodila". Poslednja kategorija su pak droge koje su većini sveta i dalje velika nepoznanica, iako se u nekim slučajevima koriste već vekovima.

DMT – Božja drogaU suštini se radi o vrsti neurotransmitera triptamina, koji se i inače nalazi u našem telu (u vrlo malim količinama), a mnogo je češći u biljkama. Upravo korišćenjem biljaka bogatih ovom supstancom, drevno šamani dobijali su svoje vizije, a zapadni svet počeo da upoznaje tek pre 50 godina.Kako deluje: DMT je po svojoj strukturi sličan psilobicinu iz psihoaktivnih pečuraka, pa se od nje halucinira i dobija se dobro raspoloženje. Ona otprilike pola sata skoro potpuno odvaja osobu od stvarnog sveta. Reč je o jakim halucinacijama, putovanju kroz vreme, napuštanju vlastitog tela, razgovoru s vanzemaljcima i s Bogom (od tuda i naziv “Božja droga”). Koliko je opasno: DMT i njegovo delovanje na ljudsko telo nije istraženo, pa je nezahvalno govoriti o tome kakve opasnosti radi telu, ali tako moćni "tripovi" bi mogli da izazovu trajne posledice na psihu.

DiPT – droga od koje čujete travu kako rasteDiisopropiltriptamin ili DiPT je vrsta triptamina, kojeg takođe možemo da nađemo u našem telu u malim količinama, a spada u grupu psihoaktivnih droga. Po svom sastavu je slična jednoj drugoj sintetskoj drogi, Foxyu (5-metoksi-diisopropiltriptamin).Kako deluje: Uglavnom udara na sluh. Zvukovi koji se čuju drugačije, nešto je mnogo tiše, nešto mnogo glasnije, a ponekad se čuje i ono što se inače ne čuje. Pojavljuju se i lakše vizuelne halucinacije!

Skopolamin - najstrašnija droga na svetu

Reč je o jednoj od najopasnijih droga na svetu, barem prema tvrdnjama onih koji je proizvode, diluju ili su je na nesreću koristili. Skopolamin je poznat i kao burundanga, đavolji dah ili datura, a dobija se iz plodova nekolicine egzotičnih biljaka.

U manjim se koncentracijama koristi u pojedinim lekovima (uglavnom protiv mučnine), ali poznatija i mnogo opasnija jest njegova primena kao droge za silovanje i halucinogena.

Kako deluje: Samo jedan gram čistog skopolamina može da ubije 10 ljudi. Droga je toliko jaka da onaj ko se uzme, može i po nekoliko dana da provede u totalnom zombi-stanju, bez ikakvog pojma o svetu oko sebe.

Bromo-DragonFLY – vilinski konjicOblik molekule ove opasne droge podseća na vilinskog konjica. To je vrsta feniletilamina, sintetizovan je tek 1998. godine, te se u nešto drugačijem obliku može naći u većini biljaka, a neke njene slabije varijante koriste se i u terapeutske svrhe. Ovo je veoma jaka halucinogena droga.Kako deluje: Često se upoređuje sa LSD-om, a kažu da je čak 300 puta potentnija od meskalina. Od jednog miligrama korisnik droge može da halucinira i do tri dana.Iako je droga relativno nova i ne toliko raširena, već je odnela nekoliko života, i to uglavnom jer se mislilo da uzimaju slabu drogu.

EtorfinEtorfin je jedina droga s ovog popisa koja je legalna, ali isključivo zato jer se koristi za uspavljivanje životinja, poput slonova i drugih velikih sisara. Može se dobiti iz stabljike maka, ali danas se uglavnom proizvodi laboratorijski. Njena potentnost je ogromna, tako da je čak i do 3.000 puta jača od morfijuma, što znači da bez problema može da sruši slona, ali i usmrti čoveka. Nju mogu da koriste naučnici i veterinari, a uvek dolazi u paketu sa protivotrovom, naloksonom.Deluje slično kao heroin, pa će teška omamljenost i pospanost biti uglavnom jedini efekti. Koliko je opasno: Ova droga je veoma opasna i čak i sam dodir s kožom može da prouzrokuje predoziranost.

GHBGama-hidroksibutiratna kiselina ili GHB je vrlo moćna i opasna droga, koja je prilično raširena, a ponekad je zovu i "tekući ecstasy", iako s tom supstancom nema puno veze, barem što se hemijskog sastava tiče. Inače se radi o spoju koji je sastavni deo našeg nervnog sistema, a u obliku natrijeve soli se ponekad koristi u lečenju narkolepsije i alkoholizma. Uglavnom se ipak konzumira kao droga, sa efektima koji mogu varirati od euforije do paralize i amnezije.Kako deluje: GHB se često uspoređuje s ekstaziem i to ne bez razloga, budući da deluju slično: euforija, povećanje seksualne energije, gubitak inhibicija i opšte stanje ljubavi. GHB ima drugu stranu medalje, pa može doći do predoziranja (pogotovo ako se kombinuje sa alkoholom ili nekom drugom drogom). Kako uglavnom dolazi u obliku bezbojne tečnosti, može vrlo lako da se nekome ubaci u piće, pa nije retkost da se GHB koristi i kao droga i za silovanje.Koliko je opasno: Može da dođe do ozbiljnih posledica, pa čak i do smrti.

Jenkem

Ova droga je uglavnom popularna u Africi (Zambija). Naime, lokalna deca-beskućnici stružu izmet s kanalizacionih cevi, stavljaju ga u posudice i puštaju da fermentzuje nekoliko nedelja. Navodno je daleko jeftinija i pristupačnija zamena za lepilo.Kako deluje: Uglavnom se radi o halucinacijama različitog intenziteta, koje traju po nekoliko sati. Navodno je mnogo jači od kanabisa, pojavljuju se vizije i vrlo opasni osećaj neuništivosti i neustrašivosti.Koliko je opasno: Udisanje gasova koji nastaju fermentacijom izmeta može biti izuzetno opasno. Ovih sedam narkotika su izuzetno opasni i njihovo delovanje nije do kraja ispitano kao ni to kakve su posledicek korišćenja ovih droga.

idesh.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track