REŠITE SVOJU DILEMU: Evo kako se pravilno čuvaju lekovi
Foto: Shutterstock

Pedijatar savetuje

REŠITE SVOJU DILEMU: Evo kako se pravilno čuvaju lekovi

Život -
Pročitajte savete lekara kako da čuvate i koristite (otvorene) sirupe za decu.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.comIako je uglavnom poznato da lekove treba čuvati na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru, postoje situacije kada roditelji nisu sigurni da li je bezbedno njihovo korišćenje.Sledeći saveti pomoći će vam da rešite svoje dileme.1. Gde je najbolje čuvati sirupe (koji nisu antibiotici), u frižideru ili na tamnijem mestu u ormaru?

Ako nije drugačije naznačeno lekove treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu Hladnim se podrazumeva temperatura do 25 stepeni.. Idealni su ormarići, ali oni koji nisu u kupatilu ili kuhinji gde je vlažno i postoji velika varijacije ambijentalne temperature.Postavlja se pitanje sta raditi tokom leta, kada je sobna temperatura daleko viša.Ako nemate hladniju prostoriju nabavite klima uređaj - koristiće i vama i lekovima. Ipak je jeftinija varijanta da ih stavite u frižider dok vrućine prođu, ali NE na led.2. Koliko dugo mogu da se čuvaju sirupi za kašalj ili za obaranje temperature u frižideru?

Postoji dve vrste sirupa (suspenzija). Jedni se prave u apoteci dodavanjem prečišćene vode u "lekoviti prah". Takve suspenzije (na primer antibiotici) se obavezno mućkaju pre davanja i korsite se sedam dana van frižidera ili deset do četrnaest dana u frižideru. Oni se potom bacaju, ako ih dete ne popije do kraja.Druga vrsta su fabrički napravljene suspenzije ili sirupi. Oni traju do označenog roka.Otvorene bočice ovih sirupa (za kašalj, spuštanje temperature...) se mogu čuvati u frižideru do datuma označenog na kutiji leka. Naravno treba ih dobro zatvoriti i staviti van domašaja dece.3. Da li ovi preparati gube jačinu posle izvesnog vremena?

Ne! Možete ih koristiti dok su u roku, pod uslovom da ih čuvate kako treba. Aktivna supstanca bi trebalo da izdrži i šest meseci po isteku roka, ali to ne treba proveravati. Čim leku istekne rok zaslužio je da se osmah baci!4. Da li može da se nastavi sa korišćenjem lekova koji ste nosili na put, pa vratili?

Taj lek se može koristiti ako ste ga čuvali u propisanim uslovima (gore navedenim). Ostavite ga za sledeće putovanje, a najbolje je da mu istekne rok (koji je sada obično tri do pet godina) a da nemate potrebu da ga upotrebite!5. Šta raditi sa sirupom protiv kašlja, za obaranje temperature ili protiv alergije ako je izvesno vreme bio na sunčanom mestu?

Sunce, ili preciznije rečeno, sunčevo zračenje nepovoljno utiče na većinu aktivnih supstanci koja se nalazi u lekovima, naročito ako je lek duže stajao (par sati ili duže) na suncu. Neki lekovi (to je uvek jasno naznačeno na pakovanju) su izuzetno osetljivi na sunce, pa i kratko vreme izlaganja dovodi do "kvarenja" leka.Drugi nepovoljan faktor je toplota - lek se u zatvorenoj posudi na suncu greje, pa čak i kada spoljna temperatura i nije previsoka. To je dobro poznati efekat staklene bašte koji, naravno, važi za lekove koji se pakuju u staklene providne flašice. Visoka temperatura rastvora u kome se lek nalazi po pravilu dovodi do ubrzanog gubitka dejstva aktivne supstance. Zato je najsigurnije baciti taj lek i kupiti novi koga ćete sigurno brižljivije čuvati. Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:Kako bebi dati lekZašto su antibiotici na lošem glasuPrirodni lekovi za najčešće tegobe kod bebaKako suzbiti kašalj kod beba i deceŠta poneti od lekova na zimovanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track