SVE ŠTO VAM TREBA JE TOPLOMER: Kućni test za proveravanje zdravlja štitne žlezde
Foto: Profimedia

Zdravlje

SVE ŠTO VAM TREBA JE TOPLOMER: Kućni test za proveravanje zdravlja štitne žlezde

Život -
Dr Barns napisao je knjigu o aktivnosti štitne žlezde s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa

Dr Broda Barns, doktor koji je bio daleko ispred svog vremena, još je pre 50 godina otkrio da je temperatura nešeg tela dobar indikator aktivnosti štitne žlezde, posebno temperatura tela odmah nakon buđenja.

Napisao je knjigu o aktivnosti štitne žlezde s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

Takođe je razradio i jednostavni kućni test koji možete primijeniti da bi proverili stanje Vaše štitne žlezde.Evo kako ga napraviti…

Barnsov testPre spavanja uzmite toplomer i dobro ga istresite – budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 C.Sledeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomer ispod pazuha. Pripazite da između toplomera i ruke nema odeće. Ostavite toplomer 10 minuta. Ovo vreme možete iskoristiti da još malo odmorite.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao "rana jutarnja bazalna temperatura". Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate menstruaciju.

Rezultati testa1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, vaša štitna žlezda radi normalno.2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitne žlezde (hipotireoza). Simptomi smanjenog rada štitne žlezde su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitne žlezde (hipertireoza) ili infekciji u telu.

Radi tačnosti rezultata preporučuje se da se test radi 3 dana za redom.Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite konvencionalnom ili alternativnom doktoru da bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savet.

Što je potrebno za dobar rad štitne žlezde?Za pravilan rad štitne žlezde bitan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezijum i vitamin B.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Alternativa za vas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track