Novi dermoskopi za borbu protiv raka kože
Foto: Shutterstock

Staje se na put poražavajućoj statistici

Novi dermoskopi za borbu protiv raka kože

Život -

Gradski zavod za kožne i venerične bolesti u Beogradu dobio je deset ručnih dermoskopa i jedan digitalni - aparate koji su neophodni za rano otkrivanje raka kože.

Oni su važni za zdravlje svih građana, a donirani su u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“.Zabrinjavajući je podatak da od raka kože svake godine oboli sve veći broj ljudi. Naime, svaki deseti pacijent iz Srbije koji je oboleo od kancera zapravo ima kancer kože.

Zbog toga je neophodno voditi računa o faktorima rizika za dobijanje melanoma, ali i shvatiti koliko su važni samopregledi i uočavanje promena na koži i mladežima.Direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti prim. dr Aleksandar Adamović istakao je da će novi aparati omogućiti efikasniju borbu protiv melanoma.

- Oni će nam pomoći da naš mali sistem nastavi uspešno da obavlja veliki posao na adresi na koju se i javlja najveći broj pacijenata s problemima na koži. Nažalost, statistička slika u Srbiji pokazuje da se pacijenti najčešće kasno javljaju na pregled - upozorio je dr Adamović.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track