Đumbir (zingiber officinale) poznat je kao začin, ali i kao lek, više od 3.000 godina.Odličan je čistač organizma, deluje protiv bakterija, virusa, gljivica, smiruje živce i snižava temperaturu. Smatra se i afrodizijakom. Poreklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ishranu i lečenje u celom svetu. Kinezi ga u svojoj tradicionalnoj medicini koriste kao lek. Aromatičan je. Ima miris limuna i slatkasto-pikantan ukus. Ustanovljeno da sadrži dosta vitamina i minerala, belančevina, biljnih vlakana, masti, hormona, gingerola, zingerona, enzima, eteričnih ulja.Koren ili prah od đumbira uglavnom se kombinuje s medom i belim lukom. Osim što se koristi kao lek koji se pije, đumbirovi sastojci se koriste za pravljenje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju.
Đumbir, lek od 3.000 godina
Prirodni antibiotik
Život -
Kod nas je, pre svega, poznat kao začin, ali o njegovim lekovitim svojstvima malo znamo